Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao gradonačelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem

18.7.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 18. jula 2023. godine, posjetio Stolac i razgovarao sa gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem.

Tokom sastanka, ministar Hurtić i gradonačelnik Bošković, razgovarali su o infrastrukturnim projektima na području ovog grada, ali i o predstojećem javnom pozivu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na podršku romskoj populaciji u našoj zemlji.

Razgovarano je i o Osnovnoj školi u Stocu, te dešavanjima iz februara ove godine, koja su izazvala veliki interes javnosti, kada je sredstvima Vlade Republike Hrvatske urađena fasada samo na dijelu škole u kojem se obrazuju djeca na hrvatskom jeziku.
 
Ovakva situacija je izazvala velika negodovanja zbog diskriminacije djece, ali je nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te nakon razgovora ministara Sevlida Hurtića i Elmedina Konakovića sa hrvatskim zvaničnicima, odlučeno da će Vlada RH sa 50.000 eura finansirati postavljanje fasade i na dijelu škole gdje se izvodi nastava na bosanskom jeziku.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o mogućnostima buduće zajedničke saradnje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i grada Stoca, kada je u pitanju realizacija projekata i podrška aktivnostima koje će doprinijeti napretku i boljem životu svih građana u ovom gradu.