Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić održao odvojene sastanke sa predstavnicima Koordinacije udruženja nestalih i Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe

13.7.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 13. jula 2023. godine, održao odvojene sastanke sa predstavnicima Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba i Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. 

Na sastanku sa predstavnicima Koordinacije, naglašeno je da porodice skoro tri decenije nakon rata, još uvijek traže 7.608 nestalih osoba u cijeloj zemlji. 

Semina Alekić, predsjedavajuća Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, kazala je da porodice žrtava insistiraju da proces traženja nestalih bude u vrhu prioriteta svim političarima i institucijama u našoj zemlji. S druge strane, ministar Hurtić je kazao da je upoznat sa izazovima s kojima se susreću udruženja u smislu finansiranja rada, te dodao da će u skladu sa nadležnostima i mogućnostima državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, i dalje čvrsto podržavati i raditi na ubrzanju procesa traženja nestalih.



Tokom sastanka sa predstavnicima Savjetodavnog odbora, prioritetno je istaknuta potreba za angažovanjem relevantnih vještaka, kako bi bili završeni procesi u kosturnicama. Također, predstavnici Odbora su istakli važnost nastavka finansiranja njihovih aktivnosti od strane ICMP-a, kao suosnivača Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.