Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić u Beču učestvovao na Maršu mira i obilježavanju godišnjice genocida

8.7.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas je, 8. jula 2023. godine, u Beču prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „sigurne zone“ UN-a Srebrenica, koje je organizovao Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“.

Ministar Hurtić je naprije učestvovao na Maršu mira, zajedno sa nekoliko hiljada učesnika, a potom na skupu na Trgu heroja, gdje se obratio prisutnima. 

U svom obraćanju, ministar Hurtić je kazao da je Srebrenica ostala upisana crnim slovima u modernoj historiji svijeta, kao mjesto gdje je počinjen genocid – najveći zločin u Evropi nakon 2. svjetskog rata. 

-Genocid koji je počinjen u Srebrenici je obilježio čitavu epohu međunarodne politike spram Bosne i Hercegovine. Zato, stalno pričajmo. Stalno podsjećanje na genocid je naš dug prema nedužnim žrtvama Srebrenice i Podrinja, a to je više i naša obaveza prema preživjelima.

Žrtve Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, Višegrada, Foče…nisu samo onih 8.372 ubijena muškarca, mladića i tinejdžera, već i hiljade majki, koje su ljudski spomenici jedne nezabilježeno duboke, i neizrecivo teške tragedije. Srebreničanke i druge Podrinjke su jedinstvena populacija u savremenom čovječanstvu. One su najveća koncentracija majki bez sinova, supruga bez muževa, kćeri bez očeva, sestara bez braće, koje, iako su žrtve patološke mržnje i zločina, nikada nisu ni izgovorile riječ „osveta“. One samo traže istinu i pravdu, kazao je između ostaloga, u svom obraćanju, ministar Hurtić. 

Na skupu u Beču, uz ministra Hurtića, obratili su se i predstavnici žrtava genocida, zastupnici u austrijskom parlamentu, predstavnici organizatora i Ambasade Bosne i Hercegovine, ali i ministrica pravde Republike Austrije Alma Zadić, te drugi gosti. 

Parlament Republike Austrije je 6. jula 2022. godine jednoglasno usvojio Rezoluciju o sjećanju na genocidu u Srebrenici.