Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić najoštrije osudio brutalni napad na mladića Osmana Mehanovića u Bratuncu

26.6.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas je najoštrije osudio brutalni i kukavički napad na mladića Osmana Mehanovića, koji se dogodio 23. juna 2023. godine u večernjim satima, u centru Bratunca. 

-Tražim od policije i tužilaštva da hitno uhapse i procesuiraju nasilnike, koji su ovo krivično djelo počinili, prema tvrdnji žrtve, na nacionalnoj osnovi. 
Nažalost, nakon brutalnog premlaćivanja bračnog para Memišević u Višegradu u najodabranijem mjesecu muslimana - ramazanu, koje još uvijek nije rasvijetljeno, ovaj put je, uoči Kurban – bajrama, ponovo napadnut povratnik, koji je zadobio teške tjelesne povrede. 
Neprocesuiranje nasilnika i razbojnika, dodatno ohrabruje nove napadače da počine slična krivična djela, što stvara veliku nesigurnost među povratnicima, koji svakodnevno zahtijevaju da se u rasvjetljavanje napada uključe relevantne državne institucije Bosne i Hercegovine. 
Tražim od MUP-a RS da svim građanima u ovom entitetu, posebno u mjestima velikog povratka, obezbijedi siguran ambijent za život. Posebno apelujem da se u povratničkim sredinama u narednim danima povećaju mjere sigurnosti tokom obilježavanja velikog blagdana Kurban – bajrama, navodi se u reakciji ministra Hurtića.