Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa ministricom rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije Jovanom Trenčevskom

23.6.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 23. juna 2023. godine, na marginama konferencije „Ljudska prava pod okvirom zaštite od diskriminacije“, u Podgorici sastao sa ministricom rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije Jovanom Trenčevskom.

Državni ministri su ocijenili da je saradnja između Ministarstva rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije i Agencije za razvnopravnost spolova, koja djeluje u sastavu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u proteklom periodu bila dobra, posebno na pitanjima rodno zasnovanog nasilja. Istaknuta je opredijeljenost za nastavak saradnje na pitanjima borbe protiv govora mržnje.

Ministar Hurtić i ministrica Tančevska su izrazili podršku inicijativi za otvaranje Regionalnog ureda za koordinaciju pitanja iz oblasti ravnopravnosti spolova, odnosno nasilja nad ženama i nasilja u porodici, čije bi sjedište bilo u Sarajevu. Realizacija ove inicijative bi trebala biti realizovana u narednim mjesecima, a ured bi bio prilika za zajedničku implementaciju projekata i programa u ovoj oblasti. 

Tokom razgovora, naglašene su historijske veze između dvije zemlje, te je istaknuto da su saradnja i odnosi Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine na visokom nivou. 

Sastanku su prisustvovali i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić i ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećir Ramčilović.