Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa ambasadorom Republike Turske Sadikom Baburom Girginom

22.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 22. marta 2023. godine, sastao sa ambasadorom Republike Turske Sadikom Baburom Girginom.

Ambasador Girgin se zahvalio ministru Hurtiću, koji je nakon razornog zemljotresa posjetio Ambasadu Republike Turske, izrazio saučešće i ponudio pomoć turskom narodu. Ambasador je informisao ministra o trenutnoj situaciji u pogođenim područjima, te naporima koje turske vlasti poduzimaju u pronalasku stradalih i izgradnji stambenih zgrada. Zahvalio se građanima iz cijele Bosne i Hercegovine, spasiocima, institucijama, organizacijama i pojedincima, koji su pružili veliku pomoć Turskoj.



Ministar Hurtić je naglasio da su akcije prikupljanja pomoći Turskoj u proteklih mjesec i po dana i nezapamćena zainteresovanost bh. građana, vjerovatno najveći u novijoj historiji naše zemlje, što potvrđuje veliku humanost naših građana, ali i čvrste prijateljske veze dvije države. Zahvalio se Turskoj za svu pomoć koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, posebno putem TIKE, ali i za pomoć povratnicima i raseljenim licima. 

Na sastanku je razgovarano i o bilateralnim odnosima dvije zemlje, posebno o oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.