Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić primio regionalnog direktora CRS-a za Evropu, Bliski istok i Centralnu Aziju Hanija El-Mahdija

15.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 15. marta 2023. godine, razgovarao sa regionalnim direktorom Catholic Relief Servicesa (CRS) za Evropu, Bliski istok i Centralnu Aziju Hanijem El-Mahdijem, koji boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji. 

Ministar Hurtić je naglasio da saradnja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i CRS-a traje uspješno dugi niz godina, te da je doprinijela realizaciji velikog broja strateških projekata. 

Podsjetio je da CRS već dvije godine intenzivno radi na projektu CEB II, kojeg koordinira ovo ministarstvo, a koji se odnosi na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja u našoj zemlji. Istakao je da će biti uloženi veliki napori kako bi se CEB II uspješno završio, te dodao da je započeo posjete kantonima i regionalnim centrima, kako bi se utvrdile potrebe na terenu, s ciljem realizacije novog projekta CEB III i konačnog zatvaranja svih centara u Bosni i Hercegovini. 

U kontekstu eventualne realizacije budućeg projekta, razgovarano je i o mogućnostima potpisivanja memoranduma o saradnji između MLJPI i CRS-a. 

Regionalni direktor El-Mahdi, koji se na ovoj poziciji nalazi od septembra prošle godine, naglasio prijateljski odnos između ovog ministarstva i CRS-a, te izrazio zadovoljstvo nizom uspješnih projekata koji su realizovani. Dodao je da je tokom boravka u našoj zemlji posjetio Srebrenici, te da iz ovog grada nosi iskustvo iz kojeg je puno naučio. Na sastanku je pozdravio planove i buduće aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.