Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije u Generalnoj skupštini UN-a

10.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić prisustvovao je danas, 10. marta 2023. godine, obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Ovaj specijalni događaj visokog nivoa je organizovan od strane ministra vanjskih poslova Pakistana  Bilawala Bhutto Zardarija i predsjednika Generalne skupštine UN-a Csabe Kőrösija, koji su se obratili prisutnima. Također, između ostalih, na obilježavanju su govorili i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i generalni sekretar OIC-a Hissein Brahim Taha.
Na današnjem obilježavanju su razmotreni načini za zaustavljanje islamofobije na globalnom nivou, te je upućen poziv na međunarodnu solidarnost i saradnju u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad osobama na osnovu njihove vjere ili uvjerenja, uključujući antimuslimansku retoriku.

Generalna skupština UN-a je 15. marta 2022. godine usvojila Rezoluciju 76/254 kojom je 15. mart proglašen Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije. Ovom rezolucijom se pozivaju sve države članice, relevantne organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije, te civilno društvo, privatni sektor i vjerske organizacije da obilježavaju Međunarodni dan na odgovarajući način.