Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se obratio na sjednici Komisije za status žena UN-a u New Yorku

10.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 9. marta 2023. godine, govorio na 67. sjednici Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN), koja se održava u New Yorku.

Centralna tema ovogodišnje sjednice visokog nivoa, na kojoj učestvuje više od 200 resornih ministara, državnih sekretara, drugih predstavnika država, ali i  predstavnika nacionalnih komiteta, instituta i međunarodnih organizacija, je „Inovacije i tehnološke promjene te obrazovanje u digitalnom dobu radi postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i djevojčica”.

U svom obraćanju, ministar Hurtić je kazao da je sektor informacijskih i komunikacijskih tehnologija jedan od najbrže rastućih sektora u Bosni i Hercegovini, a posljednjih godina zaposlenost u tom sektoru raste i do deset puta brže nego u drugim industrijama. Dodao je da zaposleni u ovoj oblasti zarađuju 71,77 posto više od prosječne neto plate u Bosni i Hercegovini i mogućnosti zapošljavanja u ovom sektoru bosanskohercegovačke privrede su velike.

-Smatramo da je rast IKT sektora odlična prilika za suzbijanje rodne neravnoteže u ekonomiji, te za podsticanje rodne ravnopravnosti u društvu u cjelini. Zbog toga je uvođenje rodnih pitanja u IKT sektor jedan od naših najvažnijih zadataka.
Ove godine Bosna i Hercegovina obilježava 20 godina od donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova, a trenutno razvijamo naš četvrti Gender akcioni plan. Prava žena na zapošljavanje i pristup ekonomskim resursima uvijek su bili u vrhu prioriteta naših akcionih dokumenata za rodnu ravnopravnost. Analizirajući postignuća posljednjeg, trećeg po redu Gender akcionog plana, možemo konstatovati da je poseban akcenat stavljen na ekonomsko osnaživanje žena i djevojčica, uz iskorak u nove tehnologije, prije svega IKT. Sprovedene mjere su uključivale podsticaje za pokretanje ženskih startapa u IT sektoru, zatim mentorske programe za umrežavanje žena i djevojaka, potom pokretanje praktičnih on-line alata za pripremu i ulazak žena na tržište rada u IKT sektoru, kao i mnogobrone kampanje za suzbijanje stereotipa, kazao je Hurtić, dodajući da je već primjetan primjetan trend povećanja broja žena zaposlenih u IKT sektoru, posebno u oblasti programiranja, kao i menadžerki i vlasnica preduzeća.

Naglasio je da je jedan od najvećih rezultata povećanje interesovanja djevojčica za obrazovanje u oblasti informacionih tehnologija, gdje se rodna razlika iz godine u godinu smanjuje, a tokom implementacije posljednjeg Gender akcionog plana, zabilježen je porast od deset procenata u udjelu djevojaka u ukupnom broju diplomiranih u oblasti IKT.

-Međutim, uprkos ovim dostignućima i malim, obećavajućim koracima naprijed, izazovi su veliki i moramo biti svjesni da je pred nama dug put do stvarne rodne ravnopravnosti u ekonomiji, posebno u IKT sektoru. Potreban je sistematski pristup koji uključuje povezivanje i saradnju organa uprave, škola, međunarodnih i nevladinih organizacija, preduzeća i privatnog sektora. 

Napori za jačanje rodne ravnopravnosti u IKT-u bi trebali obuhvatiti mjere koje se odnose na unapređenje prikupljanja podataka u svrhu potpunijeg razumijevanja prepreka za žene u IKT sektoru, podizanje svijesti o digitalnoj rodnoj podjeli i oslobađanje od stereotipa. Izuzetno je važna i reforma obrazovanja, odnosno usklađivanje obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i promjenama u tehnologiji i privredi, podsticanje ulaska i ponovnog uključivanja žena na tržište rada i preduzetništvo, prevencija cyber-nasilja nad djevojkama i ženama i sigurnost na internetu, kao i podsticanje politika rodne ravnopravnosti zasnovano na empirijskim podacima, poručio je ministar Hurtić.

Na marginama ovog važnog događaja, ministar Hurtić će održati niz sastanaka sa zvaničnicima UN-a i predstavnicima drugih država, te učestvovati na drugim događajima koji su organizovani povodom sjednice Komisije za status žena UN-a.