Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorom Brianom Aggelerom

13.2.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 13. februara 2023. godine, sastao sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorom Brianom Aggelerom.

Tokom sastanka je najviše razgovarano o prioritetima u radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u narednom periodu, a posebno o ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, od kojih su mnogi u nadležnosti ovog ministarstva. 

U razgovoru je istaknuta važnost potpisivanja ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, a ministar Hurtić je naveo da je Vijeće ministara usvojilo ovaj ugovor, te je  proslijeđen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Ministar je upoznao ambasadora sa aktivnostima na izradi Srednjoročnog programa za suzbijanje diskriminacije, koji je vrlo važan strateški dokument i čiji bi prijedlog mogao biti spreman tokom narednog mjeseca. Također, razgovarano je i o projektu „Jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini, koji implementira Vijeće Evrope, ali i o Akcionom planu za Rome, čiji će operativni plan biti završen u narednim danima. 

Tokom sadržajnog sastanka, razmijenjena su mišljenja i o aktivnostima Vijeća za djecu, ali i uspostavljanju Vijeća osoba sa invaliditetom. 

Ambasador Aggeler je naglasio da OSCE ostaje posvećen pružanju podrške i pomoći građanima Bosne i Hercegovine i vlastima, uključujući i zajednički rad, a s ciljem ispunjavanja preuzetih obaveza, usvajanja zakona i drugih dokumenata.