Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Johannom Sattlerom

8.2.2023


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 8. februara 2023. godine, sastao sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u našoj zemlji ambasadorom Johannom Sattlerom.

Ministar Hurtić se zahvalio Evropskoj uniji za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te izrazio uvjerenje da će Ministarstvo na čijem se čelu nalazi, u narednom periodu uložiti velike napore na ispunjavanju obaveza na evropskom putu, a posebno onih koje se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. 

Ambasador Sattler je naglasio da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima važnu ulogu i obaveze u ispunjavanju prioriteta za članstvo naše zemlje u EU, te dodao da će Bosna i Hercegovina i dalje imati snažnu podršku Delegacije Evropske unije.

Sagovornici su se usaglasili da je važno da nova vlast u Bosni i Hercegovini ubrza aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obaveza, usvajanju zakona i provođenju reformi, što će doprinijeti napretku naše zemlje i boljem životu svih građana. 

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim pitanjima, koja su u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, poput realizacije Regionalnog stambenog programa, koji se finansira sredstvima Evropske unije, strateškom dokumentu o ljudskim pravima, ali i Zakonu o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, te o Zakonu o zaštiti prava nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.  

Ministar Hurtić je informisao ambasadora Sattlera u kojoj fazi provedbe i usvajanja se nalaze navedeni programi, dokumenti i zakoni.