Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić posjetio ambasadora Republike Turske, razgovarano o pomoći turskom narodu nakon zemljotresa

8.2.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 7. februara 2023. godine, povodom razornog zemljotresa koji je pogodio Republiku Tursku, posjetio ambasadora ove zemlje u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina. 

Ministar Hurtić se upisao u knjigu žalosti u Ambasadi Republike Turske i ambasadoru Girginu uručio telegram saučešća povodom zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. 

Ambasador Girgin je detaljno upoznao ministra sa razmjerama posljedica zemljotresa, broju poginulih i povrijeđenih, te materijalnoj šteti koja je nastala, te naglasio da Turska poduzima opsežne aktivnosti na pronalasku nestalih i saniranju šteta. 

Ministar Hurtić je kazao da Bosna i Hercegovina snažno stoji uz svoje turske prijatelje u ovim teškim trenucima, te da će nadležne institucije na svim nivoima vlasti ponuditi i pružiti pomoć turskom narodu. Također, ministar je dodao da brojne organizacije u Bosni i Hercegovini već provode akcije prikupljanja i slanja pomoći Republici Turskoj, što će se nastaviti i u narednom periodu. 

Tokom razgovora, ministar Hurtić se zahvalio Republici Turskoj za svu pomoć koju je pružila našoj zemlji u proteklih 30 godina, a koja je značajno doprinijela obnovi i izgradnju Bosne i Hercegovine. Također, zahvalio se za brojne realizovane projekte i investicije, ali i snažnu podršku našoj zemlji u multilateralnim organizacijama i ispunjavanju vanjskopolitičkih prioriteta.