Saopćenja

Potpisani sporazumi za 80 infrastrukturnih projekata

17.1.2023

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović danas je sa predstavnicima lokalnih zajednica, crkava i vjerskih zajednica potpisao sporazume o saradnji. Vrijednost sporazuma iznosi oko 2,5 miliona KM, a sredstva će biti iskorištena za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici. 

Na osnovu Sporazuma o udruživanju sredstava između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, entiteskih resornih ministarstava i Vlade Brčko distrikta, sredstva su preraspoređena u Fond za povratak BiH. Na taj način novac je raspoloživ za finansiranje navedenih projekata. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u okviru svojih redovnih aktivnosti nadležno je za implementaciju i provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, čija je provedba jedan od ključnih prioriteta za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. 

Danas su potpisani sporazumi za 80 infrastrukturnih projekata u 46 gradova i opština, čija će implementacija trajati tokom ove godine.

Predstavnici gradova, opština, crkava i vjerskih zajednica u BiH izrazili su zadovoljstvo zbog potpisanih sporazuma i naglasili da je lokalnim zajednicama ovakav vid podrške izuzetno značajan na prostorima gdje žive povratnici i raseljene osobe, jer je osim stambenog zbrinjavanja, infrastruktura osnov za dostojanstven život svake porodice.

Supotpisnici sporazuma o saradnji su i predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Davor Čordaš i direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković.