Saopćenja

Saopćenje za javnost u povodu 15. januara, Svjetskog dana vjerskih sloboda

15.1.2023

Povodom Svejtskog dana vjerskih sloboda, Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Dr. Dževad Mahmutović  i predsjedavajući Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, Muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus, upućuju čestitke poglavarima vjerskih zajednica i svim vjerskim službenicima i vjernicima u Bosni i Hercegovini.

U većini zemalja svijeta 15. januar je općeprihvaćen dan za obilježavanje vjerskih sloboda. Obilježavanje ovog dana je prilika da se u Bosni  i Hercegovini  još jednom naglasi značaj tolerancije kao snažnog uporišta prevladavanja svih vidova netrpeljivosti u svakom, a naročito našem multietničkom društvu. Vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini su oduvijek činile naše veliko kulturno i duhovno bogatstvo koje je privelegija  i svakim našim gestom moramo paziti kako ne bismo povrijedili onog drugog, koji jeste potvrda i nas samih. 

Ustav Bosne i Hercegovine osigurava slobodu religije, a Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica koji je donesen 2004. godine garantira vjerske slobode i jednakosti u pravima i obavezama svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH, bez ikakve diskriminacije i to je cilj koji trebamo do kraja ostvariti.

U Općoj deklaraciji o ljudskim pravima navodi se da „svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere, to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugim, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem bogoslužjem i obredima“.

Bosna i Hercegovina je osigurala kontinuitet pravnog lica Katoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Jevrejskoj zajednici BiH, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama kojima je priznato svojstvo pravnog lica i garantira im pravo da slobodno uređuju vlastitu organizaciju, uz puno poštivanje prava na slobodu savjesti i vjere.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine aktivno je uključeno u provođenje posebnih sporazuma sa vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, koji dodatno garantuju punu vjersku slobodu muslimanima, katolicima, pravoslavnim i jevrejskim vjernicima i ostaje nam da u narednom periodu završimo  zaključivanje sporazuma i sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.   

Svjetski dan vjerskih sloboda prilika je da sve nas podsjetimo na milione ljudi koji su stradali i stradavaju zbog svojih vjerskih uvjerenja, zato, uz želje za dobro zdravlje i sreću svih vas naših sugrađana – njegujmo mir, međusobno poštovanje i toleranciju, jer s tim vrijednostima  gradimo vjeru u budućnost.