Saopćenja

Mahmutović: Useljenje 30 porodica u nove stanove

12.2.2020

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović zajedno sa v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, predstavnicima lokalne zajednice, donatora, Razvojne banke Vijeća Evrope uručio je ključeve novozgrađenih stanova raseljenim i povratničkim porodicama u općini Derventa. Ključeve novih stanova dobilo je 30 korisnika Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH.



Tim povodom je u Derventi organizovana svečana dodjela ključeva stanarima koji su uselili u stanove.

Tim povodom, Mahmutović je kazao kako se u BiH i 25 godina nakon rata institucije bave posljedicama rata.

-Povod našeg okupljanja jeste useljenje 30 porodica koje već 25 godina tragaju za svojim stambenim rješenjem, da riješimo njihov problem i unaprijedimo naše bh. društvo. Znamo šta se dešavalo, nanijeto nam je puno problema i mi se 25 godina nakon toga bavimo posljedicama rata. Mi u BiH još uvijek imamo oko 96.000 raseljenih lica, oko 8.500 izbjeglica iz BiH u zemljama okruženja i velika većina njih ima problema sa stambenim pitanjem, rekao je Mahmutović.

Dodao je da je BiH uključena u Regionalni stambeni program koji treba da zbrine oko 10.000 osoba.

-Taj program podrazumijeva rješavanje stambenog pitanja za više od 3.000 porodica, odnosnoi to uglavnom od donatorskih sredstava, od kojih je većina sredstava Evropske unije. Za ovu zgradu u Derventi uloženo je preko 1.200.000 KM. Ističem značajnu podršku Općine Derventa koja je obezbijedila zemljište, sve priključke i dozvole - kazao je Mahmutović.