Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, otvorilo je proces javnih konsultacija o prednacrtu Politike o saradnji sa iseljeništvom, a koji je sačinila Radna grupa za izradu Politike o saradnji sa iseljeništvom imenovana od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

5.10.2016

Izrada Politike o saradnji sa iseljeništvom je preduslov za zakonsko regulisanje ove materije. Cilj ovog dokumenta je da stvori neophodne pretpostavke za sistemsko i kvalitetno unapređenje saradnje sa iseljeništvom za što je potrebno uključivanje institucija svih nivoa vlasti u BiH, svake u okviru svoje nadležnosti, odgovoriti na potrebe i zahtjeve iseljeništva, te uključiti iseljeništvo u ekonomski i društveni život i razvoj BiH. 

Procesom javnih konsultacija Ministarstvo želi osigurati veći nivo učešća interesnih grupa u procesu izrade prednacrta Politike o saradnji sa iseljeništvom, bolju informisanost i veće povjerenje građana u proces izrade strateških dokumenata iz nadležnosti Ministarstva. 

Ministarstvo poziva sve zainteresovane građane i pravna lica, uključujući i iseljeništvo, da učestvuju u postupku javnih konsultacija o prednacrtu Politike o saradnji sa iseljeništvom, koja je dostupna na web stranici Ministarstva www.mhrr.gov.ba.  

Primjedbe, komentari i sugestije na prednacrt Politike o saradnji sa iseljeništvom mogu se dostaviti elektronskom poštom na email mitar.kovacevic@mhrr.gov.ba do 19.10.2016.godine.