Saopćenja

Ministrica Borovac u posjeti vlastima i povratnicima u Nevesinje, Gacko i Bileću

29.4.2016

Državna ministrica za ljudska porava i izbjeglice Semiha Borovac danas je tokom posjete Nevesinju i Gacku razgovarala sa tamošnjim načelnicima Momčilom Šiljegovićem i Milanom Radmilovićem. 

Na oba sastanka, a kojima su prisustvovali i predstavnici povratnika u ovaj dio Bosne i Hercegovine, istaknuto je kako su stvoreni uslovi za povratak u smislu obnove i rekonstrukcije povrtatničkih domova, odnosno ostvarivanja osnovnih prava i saradnje sa općinskim vlastima, ali ne postoje realni ekonomski usloviu za održivi povratak što mora biti prioritet budućeg djelovanja na planu provedbe Aneksa VII Dejtonskog sporazuma. 

Ključni problem je velika nezaposlenost, neusaglašeni propisi kojim se u entitetima regulira pitanje socijalne i zdravstvene zaštite, penzionisanja... Ministrica je problematizirala zapošljavanje povratnika u organima javne uprave, s obzorim da niujednoj od ove dvije opštine nema zaposlen nijedan Bošnjak iako je prije rata u Nevesinju živjelo 23, a u Gacku 36 posto Bošnjaka. U Nevesinju je izražena potreba da se zajednički pokuša iznaći rješenje za problem vodosnabdijevanja kao i prioritetnog infrastrukturnog projekta izgradnje regionalnog puta od Nevesinja ka Konjicu. 

U razgovoru sa načelnikom Opštine Gacko Radmilovićem određen je kao prioritean projekat izgradnje ceste do Bahora, povratničkog sela koje se uspješno bavi stočarstvom te elektrifikacija povratničkog mjesta Vratnice i Dobro polje, koje je ministrica također posjetila. 

Ministrica je naglasila kako je neophodno intezivirati aktivnosti vezane za izgradnju po deset povratničkih kuća u Gacko i Nevesinje.

Ministrica Borovac je u pratnji saradnika te načelnika Šiljegovića i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice u Nevesinju Šerifa Kujana posjetila majku nedavno ubijenog pripadnika Oružanih snaga BiH Nedjeljka Radića, Jelu Radić. Ministrica je upoznata sa obećanjem prema sestri ubijenog Nedjeljka o zaposlenju u Oružanim snagama BiH što je način da se pomogne porodici pokojnog Nedjeljka. 

Delegacija Ministarstva za ljudska porava i izbjeglice BiH predvođena ministricom Borovac posjetila je povratničku porodicu Enesa Džemića, Medžlis Islamske zajednice u Gacku kao i Fazlagića Kulu odnosno povratnike u naselju Habuli, te povratnicu u Bileću Fatu Jaganjac (Kraj).