Saopćenja

Osam povratničkih porodica u Olovo dobilo nove domove

12.4.2016

Današnjim uručenjem ključeva novoizgrađenih i obnovljenih povratničkih domova u Olovu došli smo do posljednje faze Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, a koji se realizira u sklopu Regionalnog stambenog programa i kojim su predviđena stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno za oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ukupna vrijednost ovog Programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na Bosnu i Hercegovinu odnosi oko 200 miliona KM.

Sve to bi bilo neizvodivo bez izuzetne podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 460 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i drugih zemalja donatora, te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope. 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je najavila da je u ovoj godini planirano useljenje i dodatnih oko 200 te još 1.400 povratničkih domova u narednoj godini. Dodala je da su to konkretni rezultati Regionalnog stambenog programa, koji za našu zemlju osigurava oko 200 miliona KM namjenjenih povratku izbjeglica iz BiH u susjednim zemljama, kao i rješavanje interno raseljenih osoba u našoj zemlji na način da se vraćaju na prijeratne adrese ili odlučuju za integraciju u sredinama u kojima danas žive.

- Bitno je da naglasiti da od brojnih regionalnih inicijativa, upravo ovaj program predstavlja primjer saradnje zemalja u regionu sa očiglednim i mjerljivim rezultatima. Pored rješavanja pitanja izbjeglica i raseljenih osoba ovaj program ima i značajan utjecaj na jačanje saradnje i pomirenje, odnosno ponovnu izgradnju međusobnog povjerenja u našem regionu, što je preduslov za stabilnu budućnost naših građana unutar Evropske unije – naglasila je Borovac.

Riješiti pitanje krova nad glavom, kako je dodala ministrica, zasigurno je jedan od najvećih izazova za sve naše građane, a naročito povratnike i raseljene osobe kao najugroženiju kategoriju stanovnika u našoj zemlji. 

- Prioritet svih koji se bave problematikom povratnika mora biti stvaranje uslova održivog povratka gdje prije svega mislim na osiguranje socijalne i zdravstvene zaštite, mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja povratnika, odnosno svega onog što čini život dostojan čovjeka u 21. stoljeću. To je jedini način da spriječimo mogućnost da ove povratničke kuće ostanu puste, čime bi ovaj višemilionski program bio obesmišljen – zaključila je Borovacu svom obraćanju u Olovu. 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark pohvalio je rezultate projketa.

- Ne bi trebalo da ima ikakve veze šta ste po nacionalnosti, da li ste Bošnjak, Srbin, Hrvat ili ostali. Ako vam je potrebno stambeno zbrinjavanje, onda se treba i odgovoriti na te vaše potrebe. Nažalost, u BiH još uvijek imate veliki broj interno raseljenih i ne zna se koliko je tačno lica sa takvim statusom ali govori se o više desetina hiljada – naveo je ambasador Wigemark.