Saopćenja

Vijeće Evrope 2015 Konferencija pod nazivom “Razmjena religijske dimenzije interkulturalnog dijaloga “Udruženo građenje inkluzivnog društva”

2.11.2015

Tema ove razmjene mišljenja je uloga vjerskih i nevjerskih uvjerenja u spriječavanju radikalizma i nasilnog ekstremizma
  
Obraćanje ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihe Borovac 
 


Veliko mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da vas pozdravim u ime članova  Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te što vam mogu poželjeti dobrodošlicu ovdje u Sarajevu. 

Pozdravljam visoke predstavnike Vijeća Evrope, generalnog sekretara Vijeća Evrope gospodina Torbjorna Jaglanda, predsjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope gospođu An Braser, i predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti gospodina Žan Klod Frekona. Također smo veoma počastvovani što je danas među nama ministrica unutrašnjih poslova Austrije gospođa Mikl Leitner koju također pozdravljam. Isto tako, pozdravljam naše istaknute uvodničare gospodina Ismaila Serageldina, baronesu gospođu Sajidu Varsi i gospodina Frančeska Ragacija. Posebno pozdravljam ovdje prisutne vjerske dostojanstvenike.

Čast nam je što smo mi domaćini Konferencije pod nazivom “Razmjena religijske dimenzije interkulturalnog dijaloga” u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope za 2015. godinu. To smatramo posebno važnim događajem u toku našeg predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope. 
 
Kao što znate, Bosna i Hercegovina je pravi primjer kulturnog i vjerskog pluralizma. Ona je, u samoj srži svoga bića, osjetila posljedice nasilja utemeljenog na religiji. Zato posebno cijenimo inicijative koje podstiču miroljubiv i harmonična suživot u našem društvu. S tim u vezi, jedan od glavnih prioriteta našeg predsjedavanja je unaprijeđenje interkulturalnog dijaloga, uključujući njegovu vjersku dimenziju.

Među našim najakutnijim pitanjima koja brinu Evropu i svijet je borba protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vode ka terorizmu. Bosna i Hercegovina želi da doprinese naporima Vijeća Evrope i njegovih država članica da riješe direktne izazove s kojima se suočava naše multikulturalno društvo, zasnivajući svoje djelovanje na poštivanju ljudskih prava, vladavini prava i demokratiji.
 
S tim u vezi, glavna tema ovogodišnje razmjene mišljenja je "Udruženo građenje inkluzivnog društva". Kroz ovu temu ćemo se pozabaviti potrebom jačanja saradnje u cilju spriječavanja radikalizma i ekstremizma, istražit ćemo nove i efikasnije načine da to postignemo.

Pozdravljamo usvajanje veoma važne Deklaracije o borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, koji teži ka terorizmu, a koju je usvojio Komitet ministara Vijeća Evrope u maju ove godine, kao i usvajanje Akcionog plana, koji ima za cilj utvrđivanje namjenskih aktivnosti kojima se mogu podržati i jačati inicijative država članica, kao i doprinijeti postizanju ciljeva, definisanih na međunarodnom nivou.
 
Po našem mišljenju, učenje i informisanje o demokratiji, kao i izgradnja što inkluzivnijeg društva bit će osnovni elementi našeg neizostavnog demokratskog odgovora na eskalaciju nasilnog ekstremizma. Vraćanje povjerenja i podsticanje principa "živjeti bolje zajedno" su ključni preduslovi za bolju budućnost našeg društva.

U jednom multi-institucionalnom kontekstu, razmjena mišljenja koju organizuje Vijeće Evrope, je važan instrument za dalje razmatranje ovih aktuelnih pitanja, koja imaju veliki utjecaj na naše društvo. 
 
Nadam se da će i naredna predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope nastaviti pružati podršku i dati svoj doprinos razmjenama mišljenja, kako bi se nastavio ovaj jako važan dijalog Vijeća Evrope i vjerskih organizacija evropskog kontinenta.
 
Želim puno uspjeha u radu ove Konferencije o Razmjeni religijske dimenzije interkulturalnog dijaloga za ovu, 2015. godinu.

Hvala