Saopćenja

GOVOR ZA KONFERENCIJU „Monitoring i implementacija Istanbulske konvencije– nove sinergije“

20.10.2015


Poštovani predstavnici Vjeća Evrope, država članica, dame i gospodo, dragi gosti

Imam posebnu čast i zadovoljstvo da vam u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine kao i  u svoje ime, poželim srdačnu dobrodošlicu na Ministarsku konferenciju „Praćenje Istanbulske konvencije: nove sinergije“, koja je organizovana u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope. Pozdravljam naše drage goste i učesnike koji dolaze izvan Bosne i Hercegovine, i zahvaljujem vam na sudjelovanju. 

Ovom prilikom posebno se zahvaljujem suorganizatorima ove Konferencije: Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Misiji Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope, Vijeću Evrope i Agenciji za ravnopravnost spolova, koja je u sklopu našeg ministarstva glavni nosilac ove konferencije. 

Ponosimo se činjenicom da je u predsjedavanju Bosne i Hercegovine (Komitetom ministara Vijeća Evrope), implementacija Istanbulske Konvencije prepoznata kao jedan od glavnih prioriteta.

Mi smo danas ovdje kako bi razgovarali o monitoringu ove Konvencije, čijom će se implementacijom, nadam se, stvoriti uslovi, od strane država potpisnica, za sigurniji način života žena širom Evrope. 

Istanbulska Konvencija je prvi dokument u svijetu koji prepoznaje neravnopravnost spolova kao UZROK nasilja nad ženama i nasilja u porodici i definiše načine kako se ovaj UZROK eliminiše.

Zato slobodno možemo reći da od kada je stupila na snagu Konvencija o eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW), Istanbulska konvencija je jedan od najznačajnih dokumentata iz ove oblasti.

Bosna i Hercegovina je ratifikovala Istanbulsku Konvenciju u novembru 2013., kao šesta članica Vijeća Evrope. To dovoljno govori o spremnosti Bosne i Hercegovine da ne samo ratificira ovu konvenciju, već o njenoj posvećenosti da istu i implementira. 

Od ratifikacije i stupanja na snagu, pa do danas, u Bosni i Hercegovini, učinjeni su značajni koraci. Ponosni smo na našu ulogu u regiji, kao i činjenicu da je u julu ove godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Okvirnu strategiju za implementaciju Istanbulske Konvencije, kao sveobuhvatan dokument kojim se definiše način provedbe Konvencije u Bosni i Hercegovini. 

Na ovoj Konferenciji, mi želimo usmjeriti pažnju  na pitanja koja su najbitnija u životu žena i njihovih porodica. Ovaj događaj ima zadatak da motiviše sve aktere na nivou zakonodavne i izvršne vlasti, kao i civilnog društva, da svako sa svog aspekta preduzme neophodne aktivnosti kako bi se eliminisao uzrok nasilja nad ženama, a to je neravnospravnost.

Važnost današnje Konferencije, kao i vaše prisustvo, pokazuju da su države članice spremne da preuzmu odgovornost za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.
Proteklih godina Bosna i Hercegovina je mnogo uradila kako bi se šira javnost informisala o  pitanjima koja se odnose na nasilje nad ženama i nasilje u porodici, i kako bi se saznalo više o problemima sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini, a i u cijelom svijetu.

Zahvaljujući naporima domaćih institucija, nevladinih  i međunarodnih  organizacija, nasilje nad ženama, prepoznato je kao društveni, a ne privatni problem. To je odgovornost cjelokupnog društva, i svi smo dužni reagovati, koliko god je to u našoj moći, kako bi se nasilje spriječilo, počinitelji kaznili, a žrtvama omogućila neophodna zaštita i podrška.

Bosna i Hercegovina raspolaže kvalitetnim pravnim, međunarodnim i domaćim okvirom kojim su stvorene pretpostavke za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. 

Svi oblici nasilja nad ženama predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava žena i glavnu prepreku ostvarivanju jednakosti između žena i muškaraca. Prepoznato je da se nasilje događa, bez obzira na društvenu ili ekonomsku klasu, religiju ili nacionalnost. Ne samo da ugrožava zdravlje žena i njihovu socijalnu i ekonomsku dobrobit, nasilje pogađa i djecu i cijelu porodicu.

U proteklom periodu, uspjeli smo da  ostvarimo  napredak na polju jačanja kapaciteta i edukacije svih subjekata zaštite, te poboljšanja saradnje institucija i nevladinih organizacija. Proveli smo obuke i prenjeli znanja predstavnicima različitih institucija da prepoznaju i rade na rješavanju slučajeva neravnopravnosti spolova, diskriminacije kao i problema nasilja nad ženama i nasilja u porodici. 

Intenzivno se radi na uspostavi referalnih mehanizama za pružanje zaštite žrtvama nasilja u porodici i unapređenju statističkih podataka o nasilju nad ženama i nasilju u porodici. 

Međutim, značajno je problemu nasilja nad ženama i u porodici pristupiti na ciljan način, uključujući i uvezujući različite aktere u sistemu prevencije, pružanja zaštite i ostvarenja pristupu pravdi za žrtve.

Istanbulsku konvenciju moramo primjenjivati  zajedničkim akcijama i aktivnostima, da bi se omogućilo da Konvencija postane koristan pravni isntrument i standard koji ima višestruko značenje za sve zemlje članice.

Na današnjoj Konferenciji pokrenućemo proces refleksije o novim sinergijama, kako bismo osigurali da najefikasnije provođenje Konvencije rezultira sprječavanjem i pomoći svakoj žrtvi rodnozasnovanog nasilja. Moramo naći način da uradimo sve što je u našoj moći kako bi se svim ženama, djevojkama i djevojčicama omogućio dostojanstven život pun poštovanja, a samim tim se unijela i nova snaga i stabilnost u svaku porodicu. 

Svi mi koji imamo priliku biti ovdje, imamo obavezu i naša je dužnost govoriti za one koji nisu u prilici, kao što je i moja obaveza kao ministrice da prenesem glas onih ena iz Bosne i Hercegovine, koje su se našle u ponižavajućoj situaciji da trpe nasilje.

Dok diskriminacija i nejednakost i nasilje nad ženama postoji, i dok su žene i djevojke potcijenjene i smatraju se manje vrijednim ...i dokle god su žene žrtve nasilja unutar i izvan svojih domova, napretka neće biti.

Svi treba da znamo, ako žene napreduju i ako se prema njima ophodi s poštovanjem, napredovat će i njihove porodice. A kada porodica napreduje i cijela nacija napreduje, a samim tim i cijeli svijet. 

Neka ova Konferencija bude poziv na akciju. Neka taj poziv odjekne svuda, tako da možemo stvoriti svijet u kojem se svaka žena tretira s poštovanjem i dostojanstvom, elimo da svaki dječak i djevojčica budu zbrinuti jednako, a svaka porodica da ima nadu za jaku i stabilnu budućnost. To je posao koji je pred nama. To je djelo svih nas koji imamo viziju svijeta - za našu djecu i našu bolju budućnost.

Želim istaći da Bosna i Hercegovina čvrsto vjeruje da je jedno od krupnih pitanja današnjice osnaživanje žena u svakom pogledu. Stoga vas uvjeravam da će moja država pružiti snažnu potporu provedbi Istanbulske Konvencije.

Bosna i Hercegovina će nastaviti s naporima koji su usmjereni na postizanje ciljeva ravnopravnosti spolova, kao preduslova za punu demokratiju, i kao najefikasnijeg oblika prevencije nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

U narednom periodu, prioriteti će nam biti osiguranje kvalitetnih servisa za žene žrtve nasilja, rad sa počiniteljima nasilja i ekonomsko osnaživanje žena kao jedan od najboljih načina prevencije i sprečavanja nasilja nad ženama. 

Hvala