Saopćenja

Ministrica Semiha Borovac obišla Centar za čuvanje posmrtnih ostataka

23.9.2015


Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, posjetila je u srijedu 23. septembra Međunarodnu komisiju za traženje nestalih osoba ICMP u Tuzli, odnosno Centar za čuvanje posmrtnih ostataka. Također, ministrica je obišla i razgovarala sa zaposlenicima Centra za koordinaciju identifikacija gdje se radi izoliranje DNK iz kostiju, kako bi se utvrdio identitet ekshumiranih osoba.

„Zaista sam pozitivno iznenađena da naša zemlja ima najbolje opremljen centar za čuvanje posmrtnih ostataka u Evropi. Na licu mjesta sam se uvjerila da to i jeste tako. Također, ohrabrena sam da naša zemlja ima vrhunske stručnjake koji rade na analizi prikupljenih podataka iz DNK, te utvrđuju podudarnost sa krvlju koju su dale porodice nestalih osoba“, kazala je ministrica. 

Prilikom obilaska centara, ministrici Borovac je potvrđeno da se još uvijek traga za oko 8.000 nestalih u Bosni i Hercegovini. 

„Proces traženja nestalih treba ubrzati, za što se treba pobrinuti država. Osim utvrđivanja identiteta, mora se utvrditi gdje je i na koji način osoba nastradala, kako bi se porodica nestalih mogla informisati o tome. Postoji centralna evidencija nestalih, a pouzdanost identifikacija je veoma važna. Taj proces mora da se nastavi i okonča, a država mora obezbijediti finansijske i stručne mjere da ovaj proces traje, ali i da se ubrza˝, zaključila je Borovac i dodala da će o ovom problemu izvijestiti Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. 



Prema podacima koje je ministrica Borovac dobila od Edina Jašaragića, šefa ICMP-ovog Odjela za traženje nestalih, godinama su prikupljani referentni uzorci, a to su uzorci krvi od članova porodica.

„Kako su mi rekli, u bazi ICMP-a ima aktivnih 8.000 slučajeva za koje posjeduju dovoljan broj referentnih uzoraka. Međutim, velika većina registrovanih još uvijek nema podudarajući DNK sa druge strane. Za jednu identifikaciju osnova je da postoji tijelo, odnosno skeletni ostaci jedne osobe, koji se sudsko-medicinski obrađuju i izoluje se profil DNK, a idealni donatori krvi iz koje se vadi DNK su otac i majka, jer oboje daju po polovinu DNK. Ovim putem pozivam porodice koje dosad nisu dali uzorke krvi, da dođu i to učine kako bi se proces identifikacije mogao okončati, a samim tim će i tijela biti predata porodicama na dostojanstven ukop“, poručila je ministrica Borovac.