Saopćenja

Saopćenje za javnost ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac povodom sastanka sa specijalnom predstavnicom premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima baronesom Joyce Anelay

2.9.2015


Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima baronesom Joyce Anelay o statusu i pravima žrtava seksualnog nasilja tokom konflikta u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, ministrica Borovac je baronesu Anelay informisala da entiteti imaju zakone o zaštiti civilnih žrtava rata koji obuhvataju i kategoriju žrtava seksualnog nasilja. Međutim, ministrica je ukazala na to da ne postoji takav zakon na državnom nivou, te da je Programom rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, kao i da je u Programu rada Vijeća ministara BiH za narednu godinu predviđena izrada novog teksta zakona o pravima žrtava torture. 

„Drugi problem je što se dokazna sredstva za priznavanje statusa civilne žrtve rata se razlikuje među entitetima, te su tako žrtve seksualnog nasilja u neravnopravnom polažaju i suačavaju se sa problemima u dokazivanju svog statusa. 'Medica' Zenica je dobila saglasnost od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za izdavanje uvjerenja osobama koje su preživjele seksualno zlostavljanje i silovanje, a koje je neophodno u postupku ostvarivanja ststusa civilne žrtve rata. U republici Srpskoj ovaj postupak zahtijeva procjenu oštećenja organizma od najmanje 60 posto što otežava priznavanje statusa civilne žrtve rata“, kazala je između ostalog ministrica Borovac. 

Na upit baronese Anelay, ministrica je pojasnila da je 2012 godine urađen program za žrtve ratnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i torture u Bosni i Hercegovini 2013-2016. 

„Nažalost, taj program nikada nije ugledao svjetlo dana jer nikada Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nije dobilo pozitivno mišljenje na taj program od Vlade RS-a“, rekla je Borovac. 

Kao izlaz iz ovakve situacije, ministrica Borovac vidi u analizi kompletnog stanja, urađenih dokumenata, pregleda nevladinih organizacije koje se bave ovom problematikom i okupljaju žrtve seksualnog nasilja. 

„Bilo bi najbolje krenuti od takve cjelovite informacije. Nakon toga bi možda trebalo ponuditi entitetima da na osnovu već izrađenog programa svako preuzme svoje obaveze, a da državni nivo donese objedinjeni program kako bi koordinirao čitav taj proces“, rekla je ministrica te poručila da će svakako ova problematika u narednom periodu biti puno više tretirana nego dosad, jer je to obaveza države prema žrtvama.

Baronesa Anelay pozdravila je svako pozitivno nastojanje da se urede pitanja prava žrtava seksualnog nasilja, te da je Vlada Velike Britanije svakako voljna pomoći Bosni i Hercegovini po tom pitanju.