Saopćenja

Saopćenje za javnost ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac povodom obilježavanja 30. Avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba

30.8.2015

Jedna od brojnih posljedica strahovitih stradanja i razaranja s početka zadnje decenije prošlog vijeka s kojim su se suočili i građani i vlast Bosne i Hercegovine jeste nestanak više od 30.000 bosanskohercegovačkih građana.

Iako je od završetka tog teškog razdoblja u historiji naše države prošlo više od 20. godina, još uvijek se oko 8.000 osoba vode kao nestali, a njihove porodice nastavljaju da žive u neizvjesnosti, bolu i nadi da će dobiti vijesti o sudbini svojih nestalih srodnika. Zbog toga su ovo Ministarstvo i Vijeće ministara BiH opredijeljeni da se proces traženja nestalih u što skorije vrijeme privede kraju, odnosno da se pronađe preostali broj nestalih osoba.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u okviru svoje nadležnosti, u proteklom vremenskom periodu provelo niz aktivnosti u stvaranju preduslova za brže rješavanje pitanja nestalih osoba. Ratifikacijom Međunarodne konvencije o zaštiti osoba od prisilnog nestanka i priznavanjem nadležnosti Komiteta za prisilne nestanke od strane Bosne i Hercegovine, vlasti naše zemlje su poslale snažnu poruku da se neće posustati u procesu rješavanja sudbine hiljada nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. 

Sa ciljem nastavka pružanja podrške porodicama nestalih osoba u procesu traženja osoba, od 2012. godine traju aktivnosti koje za cilj imaju potpisivanje protokola za saradnju traženih nestalih osoba između države Bosne i Hercegovine i država Srbije, Hrvatske te Crne Gore.  

Cijeneći ogroman doprinos Međunarodne komisije za nestale osobe u procesu traženju nestalih osoba u BiH, uspostavi pravde u periodu tranzicije, podršci za izradu zakonodavstva kojim su se štitila prava porodica, upotrebi novih forenzičkih metoda, korištenju DNK analiza, podršci domaćim sudovima i međunarodnom sudu u Hagu te aktivnom angažovanju porodica nestalih osoba u čitavom procesu traženja i polazeći od činjenice da se za problematiku nestalih osoba sve više zahtijeva strukturalna i održiva međunarodna reakcija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u toku 2015. godine pokrenulo aktivnosti sa ciljem pristupanja Sporazumu o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestale osobe čije će sjedište biti u Haagu.

Na taj način se stvaraju pretpostavke za jačanje saradnje sa vladama tokom procesa pronalaženja nestalih osoba tokom kako oružanih sukoba tako i prirodnih i katastrofa čiji je pokretač ljudski faktor, kršenja ljudskih prava ali i ostalih razloga i ujedno biti u mogučnosti pružati pomoć. 

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je prilika da se i pored postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti da je ovo jedno od najznačajnih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava država Bosna i Hercegovina.   

Istina o žrtvama odnosno njihovom stradanju jedan je od najsnažnijih poticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva u Bosni Hercegovini.