Saopćenja

Ministrica ugostila međunarodnu grupu studenata

14.7.2015



Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac ugostila je danas međunarodnu grupu studenata koja boravi u našoj zemlji u studijskoj posjeti. Studenti dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Omana, Švajcarske i Kanade, a s njima u pratnji bio je i profesor Miki Jačević.

Studenti su od ministrice Borovac tražili da im ispriča o nadležnostima Ministarstva, procesu povratka i obnovi stambenih jedinica, o ljudskim pravima, pojavama diskriminacije, kao i o trenutnoj situaciji u našoj zemlji.

„Ne mogu da vam ne spomenem Dejtonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali nije riješio krupna pitanja organizacije i strukture države. Međutim, doneseno je 15 konvencija za zaštitu ljudskih prava koje se primjenjuju direktno uz Ustav BiH. Naša zemlja je članica Vijeća Evrope i ambicija Bosne i Hercegovine je da postane i članica Evropske unije, a jedan od preduslova koje moramo ispuniti je vladavia prava i poštivanjue ljudskih prava“, kazala je između ostalog ministrica Borovac.

Tokom sastanka ministrica je kroz razgovor sa studentima odgovarala na postavljena pitanja, a studente je najviše zanimalo koliko je potrebno da se okonča proces povratka. 

Na kraju sastanka, studenti su izrazili zadovoljstvo susretnom sa ministricom Borovac, te su joj se zahvalili na izdvojenom vremenu i korisnim informacijama.