Saopćenja

Prezentiran Periodični izvještaj BiH u Ženevi

7.5.2015

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena zamjenikom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predragom Jovićem 30. aprila prisustvovala je 86 sesiji Komiteta za eliminaciju rasne diskriminacije u Ženevi i uspješno je prezentirala Periodični izvještaj Bosne i Hercegovine.

Pitanja koja je Komitet uputio delegaciji Bosne i Hercegovine odnosila su se na zaštitu i diskriminaciju Roma, osnaživanje i način djelovanja Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, načina na koje BiH tretira azilante i imigrante, rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, pitanja slobode medija i novinara, kršenja etničkog kodeksa od strane novinara, slučajevima rasne diskriminacije u Bosni i Hercegovini te obuke studija i tužitelja o ljudskim pravima. Komitet se zanimao i za Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, Zakon o ravnopravnosti spolova, zatim za položaj žena u Bosni i Hercegovini, te  pitanje diskriminacije povratnika i izbjeglica, kao i za sveukupni proces povratka. 

Komitet se zahvalio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za odličnu suradnju od kada je Bosna i Hercegovina potpisala Konvenciju o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, te izrazio zahvalnost našoj zemlji za blagovremeno dostavljanje Izvještaja i za realizaciju upućenih preporuka.