Saopćenja

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3.12.2014


Povodom 3. prosinca Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u Sarajevu je danas održana konferencija za novinare. Na konferenciji su govorili ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić, predsjednica Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH Elvira Bešlija i član Vijeća Zoran Dobraš.

Ministar Damir Ljubić tom prilikom je rekao:

„Poštovani predstavnici udruga osoba s invaliditetom, članovi Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, predstavnici institucija BiH i predstavnici medija.

Koristim priliku da povodom obilježevanja 3. prosinca Međunarodnog dana osoba s invaliditetom  najavim da će se u 2015. godini, točnije u ožujku, predstaviti inicijalno izvješće o provođenju konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Očekujemo da će i Odbor za prava osoba s invaliditetom uputiti značajan broj preporuka Bosni i Hercegovini upravo s ciljem da se potaknu sve aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja i prava osoba s invaliditetom.

Treba pomenuti kontinuirani rad Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, koje u okviru svog rada daje značajan doprinos u poboljšanju položaja prava osoba s invaliditetom u BiH.

Izvješće Bosne i Hercegovine sveobuhvatno informira o problemima i položaju osoba s invaliditetom, kao i o svim oblastima u kojima je ostvaren napredak.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjelice BiH i Vijeće za osobe s invaliditetom BiH, u skladu s mogućnostima, zagovaraju poboljšanje primjene UN konvencije o pravima osoba s invaliditetom i opcionog protokola, te ovom prilikom napominjem da  je važno i dalje razvijati aktivnosti usmjerene na bolju implementaciju „politike u oblasti invalidnosti u Bosni i Hercegovini“.  

Ovaj dokument daje osnovne smjernice za jačanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom u BiH, na čijim osnovama su i izrađene entitetske strategije za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom. 

Ministrastvo za ljudska prava i izbjeglice podržava preporuke koje su izrađene od strane Vijeća za osobe s invaliditetom.

MLJPI u skladu sa svojim mandatom zagovara i traži da se što prije realiziraju:

-          Preporuke usmjerene na omogućavanje pristupačnijeg života za osobe s invaliditetom u njihovim zajednicama i mjestu stanovanja,

-          Preporuke koje se odnose na izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u planovima i proračunima vlada,

-          Preporuke u cilju izrade senzitivnijih politika u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju,

-          Preporuke za razvijanje adekvatnih aktivnosti u lokalnim zajednicama koje osiguravaju jednake mogućnosti osobama s invaliditetom,

-          Te posebno preporuke koje se odnose na razvijanje podrške obiteljima koje brinu o osobama s invaliditetom.

Danas koristim priliku da naglasim da se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice,  u skladu sa svojim mandatom, snažno zalaže za provođenje i svih ostalih aktivnosti utvrđenih u okviru politika i strategija za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.

Takođe zagovaramo da se na svim razinama vlasti kontinuirano provode različite promotivne i druge aktivnosti, s obzirom da se osobe s invaliditetom suočavaju s mnogim teškoćama u ostvarivanju svojih prava u zajednicama u kojima žive.“