Saopćenja

30. AUGUST/KOLOVOZ - MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

29.8.2014

Jedna od brojnih posljedica strahovitih stradanja i razaranja s početka zadnje decenije prošlog vijeka s kojim su se suočili i građani i vlast Bosne i Hercegovine jeste nestanak više od 30.000 bh. građana.

Nažalost, iako je od završetka tog teškog razdoblja u povjesti naše države prošlo više od 19. godina, još uvijek se više hiljada osoba vodi kao nestale. Njihove porodice nastavljaju da žive u bolu i neizvjesnosti ali sa nadom da će ipak saznati sudbinu svojih najbližih.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u okviru svoje nadležnosti, u proteklom vremenskom periodu nastavilo sa aktivnostima u stvaranju preduvjeta za brže rješavanje pitanja nestalih osoba. Osim Ratifikacije Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka, država Bosna i Hercegovina je priznala nadležnosti Komiteta za prisilne nestanke čime se otvorila mogućnost da Komitet prima i razmatra podneske od ili u ime pojedinaca pod svojom nadležnošću, koji tvrde da su žrtve kršenja odredbi ove konvencije načinjenih od strane Bosne i Hercegovine kao i da  zaprima i razmatra podneske u kojima država članica tvrdi da neka druga država članica ne ispunjava svoje obaveze prema ovoj Konvenciji.

Osim što su nastavljene aktivnosti koje za cilj imaju omogućavanje  saradnje u traženih nestalih osoba između države Bosne i Hercegovine i država Srbije, Hrvatske te Crne Gore, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama, prije izvjesnog vremena sačinilo Inicijalni izvještaj o primjeni Međunarodne  konvencije za zaštitu svih osoba od prisilnog nestanka za Bosnu i Hercegovinu za period 2012.- 2014 godine. Trenutno su u fazi posljednje aktivnosti prije upućivanja ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje međunarodnog dana nestalih je prilika da se i pored postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti da je ovo jedno od najznačajnih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava naša država.