Saopćenja

SVIM MEDIJIMA: Koordinacijsko tijelo kontinuirano radi na efikasnom rješavanju problema izazvanih poplavama u oblasti raseljenja i stanovanja

15.8.2014

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u periodu nakon poplava, aktivno je radilo sa partnerima iz entitetskih resornih ministarstava, Brčko Distrikta, međunarodnih organizacija i institucija, te nevladinih organizacija, na koordinaciji aktivnosti vezano za sanaciju posljedica poplava u BiH u dijelu koji se odnosi na pitanje raseljenja i stambene izgradnje.

U okviru ovih aktivnosti napravljen je značajan pomak na planu izrade određenih nacrta propisa i dokumenata neophodnih za dalje pravce djelovanja i operativan pristup obnovi stambenih jedinica.

Nakon sastanka sa čelnicima entitetskih i međunarodnih institucija i organizacija, koji je u Sarajevu održan na inicijativu ministra za ljudska prava i izbjeglice Damira Ljubića, formirano je Koordinaciono tijelo koje kontinuirano radi na razmjeni i objedinjavanju podataka prikupljenih na terenu. Osnovni zadatak ovog tima bio je da na osnovu prikupljenih podataka usaglasi smjernice za implementaciju raspoloživih sredstava u cilju što efikasnijeg djelovanja na terenu.

Ova uspješna koordinacija rezultirala je usaglašavenjem Okvirnih kriterija za odabir korisnika pomoći za saniranje posljedica poplava u BiH po pitanju raseljenja i stanovanja i Standarda za obnovu i izgradnju stambenih jedinica i objekata ugroženih poplavama i klizištima u BiH. Obzirom na različite pojedinačne programe, kapacitete i iskustva institucija i organizacija koje učestvuju u radu Koordinacionog tijela, postignut je ogroman napredak u usaglašavanju zajedničkih standarda u implementaciji i monitoringu projekata obnove i izgradnje objekata oštećenih u poplavama i klizištima.

Pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, kao vodeće institucije, u radu Koordinacionog tijela učestvuju i:

-       FMROI – Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

-       MIRL RS – Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS

-       Vlada Brčko Distrikta, Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja

-       DEU – Delegacija Evropske unije

-       UNDP – Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH

-       UNHCR – Visoki komesarijat UN za izbjeglice

-       IOM – Međunarodna organizacija za migracije

-       OSCE – Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi, Misija u BiH

-       Caritas Vrhbosanske nadbiskupije

-       Caritas Biskupske konferencije BiH

-      CRS – Catholic Relief Services  

-       UZOPI – Unija za održivi povratak i integracije u BiH

-       ASB – Arbeiter Samarieter Bund u BiH

-       HWA – Hilfswerk Austrija International u BiH

-       DCK - Društvo Crvenog krsta/križa BiH

Obzirom da je veliki broj projekata u pripremi, a da se neki već implementiraju na terenu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva i druge institucije i organizacije koje planiraju projekte obnove poplavljenih objekata, da se pridruže radu Kordinacionog tijela i svojim resursima doprinesu transparentnoj i ravnomjernoj raspodjeli pomoći, kako bi se izbjegla mogućnost da neka područja budu zapostavljena, a neka višestruko tretirana.

Rad Koordinacionog tijela nastaviće se u kontinuitetu, a u najskorije vrijeme planira se i sastanak na najvišem nivou kako bi se sumirali dosadašnji rezultati, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana. 

SLUŽBA ZA INFORMISANJE