Saopćenja

Ministar Ljubić primio Simonette Sommaruga ministricu pravosuđa Švicarske

7.4.2014


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić primio je danas u Sarajevu Simonette Sommaruga ministricu pravosuđa Švicarske, s kojom je razgovarao o zajedničkim projektima te unapređenju daljnje suradnje.

Ministar se zahvalio na veoma važnoj ulozi Švicarske u implementaciji projekata koji se naročito tiču ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Švicarska je sudjelovala i dalje sudjeluje u projektima koji se tiču oblasti migracija,readmisije,rodne ravnopravnosti,stambenog zbrinjavanja Roma te je jedan od donatora Regionalnog stambenog programa za stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba.

Veoma je važna uloga Švicarske kao zemlje sa razvijenim civilnim društvom i bogatom poviješću u ljudskim odnosima i pravima, u izgradnji boljeg i ravnopravnijeg društva u Bosni i Hercegovini  - kazao je ministar Ljubić. Mi u Bosni i Hercegovini možemo puno toga za naučiti od Švicarske, naročito se to odnosi na federalno uređenje Švicarske koje može biti jedan od modela za bolju BiH u budućnosti.

Ministrica Sommaruga zahvalila se na prijemu i dosadašnjoj plodnoj suradnji, koja će se nastaviti u novim projektima koje Švicarska ima namjeru podržati a odnose se na djelokrug rada minisitarstva.

Ministar se zahvalio na pomoći i na svemu učinjenom do sada te zaželio ministrici ugodan boravak u Bosni i Hercegovini.