Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić u posjeti Republici Turskoj

24.4.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas se u Adapazaru, Republika Turska, sastao sa guvernerom tog okruga Yasar Karadenizom. Zvaničnici su razgovarali o utjecaju dijaspore iz Bosne i Hercegovine u Adapazaru i Turskoj, gdje su razvili biznise i svojim trudom i radom uveliko doprinose razvoju industrije u Turskoj.

Ministar Hurtić je istakao da veliki broj posjeta građana BiH Turskoj, dokazuje da smo istog mentaliteta čim možemo zajedno živjeti.

-Ja se nadam još boljoj saradnji naše dvije zemlje. Zbog kulturoških sličnosti se osjećamo slobodno jedni kod drugih. Naši građani dolaze u Tursku na odmor. Sve to doprinosi boljem odnosu između naše dvije zemlje, rekao je Hurtić.

Guverner Karadeniz je također istakao dobre odnose dvije zemlje te rekao da je Bosna i Hercegovina srce Balkana.

-Građani BiH koji žive ovdje su dio nas i to su naša braća. Ostvarili smo bliskost i suživot iz sličnih navika i kulture. Ja sam prije 12 godina boravio u BiH i mogu vam reći da u Turskoj ima dobre baklave, ali u Bosni I Herecgovini baklavu s orasima nikada neću zaboraviti. Znajte da je Turska uvijek uz BiH i da ćemo pomagati ljudima iz BiH koji ovdje žive i rade, kao i onima koji žive u svojoj zemlji. Jaka BiH je preduslov za opstanak i veću sigurnost na Balkanu, kazao je guverner Karadeniz.

Ministar Hurtić je zamolio guvernera Karadeniza da prenese selame predsjedniku Redzepu Taipu Erdoganu i poželio njegovu skoriju posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, ministru Hurtiću prijem je upriličio i gradonačelnik Sakarya Yusuf Alemdar koji je rekao da građane BiH gleda kao svoju braću i da daju veliki doprinos privredi ovog kraja.

-Ja sam s Crnog mora, a mislim da sam više puta posjetio Bosnu nego njeni građani koji ovdje žive. U ime jedinstva, bratstva i odnosa spreman sam da vam pomognem na svim poljima. Izrazito mi je drago što ste mi nakon izbora čestitali pobjedu i što ste prvi strani zvaničnik koji me posjetio, rekao je Alemdar.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, ministar Hurtić je naglasio da se nada skorom susretu u Bosni i Hercegovini.

-Narod prepoznaje jeste li kvalitetan političar ili niste. I u politici i u biznisu uvijek neko mora da trpi. Obično trpi porodica, ali ako smo društveno odgovorni i želimo dobro široj zajednici, neko mora da trpi. Opredijeljen sam da BiH napreduje, poručio je Hurtić.

Sastancima su prisustvovali i predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Hasan Šehović koji živi u Turskoj, predsjednik Federacije kulturnih udruženja BiH u Turskoj Ismet Caliskan i konzulica BiH u Istanbulu Enisa Komar, te Nina Mišković sekretarka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.