Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa specijalnim izvjestiocem UN-a Clementom Vouleom

16.4.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić je 15. aprila 2024. godine, održao sastanak sa specijalnim izvjestiocem za slobodu mirnog okupljanja i udruživanja Ujednjenih nacija Clémentom Nyaletsossijem Vouleom i delegacijom UN-a u Bosni i Hercegovini. 

Fokus sastanka bio je usmjeren na pravo na slobodu mirnog okupljanja i  udruživanja, koje je priznato Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. 
Ministar Hurtić je istakao je MLJPI jedno od najznačajnih ministarstava, ali da ovo ministarstvo ne predlaže zakone koji se odnose na mirno okupljanje. Izrazio je nadu da će UN dugoročno dati preporuku da se ovo pitanje uredi na državnom nivou. 

Ministar je naglasio važnost većeg angažmana mladih ljudi, te dodao da mladi moraju biti hrabriji i odlučniji, te usmjereni na obrazovanje. 

Goste je upoznao da u okviru Sektora za ljudska prava MLJPI BiH, službenici zaprimaju i postupaju po predstavkama građana u pogledu kršenja prava zagarantovanih međunarodnim i domaćim pravnim aktima. Međutim, do sada nije bilo podnesaka koji se odnose na eventualna kršenja prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, odnosno građani se nisu obraćali Ministarstvu za pomoć u tom pogledu. 

Na sastanku je također istaknuto da je Ministarstvo 2021. godine učestvovalo u organizaciji posjete posmatrača Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a. Posjeta posmatrača bila je u cilju nadgledanja mirnog okupljanja tokom Parade ponosa u Sarajevu u august 2021. godine. Tom prilikom Ministarstvo je posredovalo u organizaciji sastanaka sa nadležnim institucijama u Sarajevu.

Značaj sastanka ogleda se u jačanju partnerstva i saradnje između Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.