Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić razgovarao sa pomoćnikom sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Australije

6.3.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić razgovarao je danas sa pomoćnikom sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Australije i šefom Odjela za istočnu Evropu Geoffom Bowanom. 

U fokusu razgovora je bila bosanskohercegovačka dijaspora u Australiji i stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, te obaveze koje trebamo ispuniti u ovoj oblasti kada je u pitanju evropski put naše zemlje. 

Ministar Hurtić je podsjetio da broj osoba rođenih u BiH koje žive u Australiji iznosi preko 26.000, a  ukupan broj osoba porijeklom iz BiH, koji uključuje i one rođene u Australiji, iznosi oko 38.500. Zahvalio se vlastima Australije koje daju podršku bh. iseljenicima, posebno u kontekstu dopunske nastave i informisanja, ističući da mu je unapređenje saradnje i snažnije povezivanje sa bh. dijasporom jedan od prioriteta u radu. 

Posebno je naglasio interes bh. strane za potpisivanje sporazuma o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, kao i obrazovnoj i naučnoj saradnji. Također, prenio je interes naše zemlje o mogućnostima otvaranja ambasade Australije u BiH i liberalizacije viznog režima. 

Bowan je naglasio da postoji saradnja između univerziteta dvije zemlje, te da su Bosna i Hercegovina i Australija, iako imaju različitu prošlost, multietničke i multireligijske države. Naglasio je da Australija snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, te da postoji dosta mogućnosti za jačanje saradnje u različitim oblastima. 

Na sastanku je razgovarano i o stanju ljudskih prava u našoj zemlji, a ministar Hurtić je naveo i konkretne slučajeve kršenja ljudskih prava, koje se odnose na izborni proces i nemogućnost izvođenja nastave na maternjem jeziku.  Ministar Hurtić je sagovornika upoznao i sa prioritetima koje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice mora ispuniti na putu naše zemlje ka EU, ali i sa strateškim dokumentima koji se trenutno pripremaju.