Saopćenja

Obraćanje ministra Sevlida Hurtića na otvaranju Regionalne konferencije o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina

5.3.2024

U Bijeloj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je počela dvodnevna Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina, koju je, u saradnji sa Visokim komesarom OSCE-a za pitanja nacionalnih manjina i Misijom OSCE-a u BiH, organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Konferencija je namijenjena predstavnicima/ama vladinih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija u našoj zemlji i regiji, a učestvuju predstavnici Srbije, Crne Gore, Kosova*, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. 

Cilj konferencije je promocija prava nacionalnih manjina, kontinuirani angažman i podrška različitih sektora društva, kako bi se stvorila osnova za regionalnu saradnju kada je u pitanju zaštita prava nacionalnih manjina, kao i razmjena iskustva i naučene lekcije.

Na današnjem otvaranju konferencije prisutnima su se obratili ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, visoki komesar za nacionalne manjine OSCE-a Kairat Abdrakhmanov i šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler. 

Obraćanje ministra Sevlida Hurtića: 

Uvaženi Visoki komesaru za nacionalne manjine OSCE-a gosp. Abdrakhmanov,

Uvaženi šefe Misije OSCE-a u BiH ambasadore Aggeler, 

Poštovani predstavnici institucija i nacionalnih manjina zemalja regiona, Albanije, Crne Gore, Kosova*, Sjeverne Makedonije i Republike Srbije 

Poštovani predstavnici nacionalnih manjina u BiH,

U ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kao domaćin Konferencije želim vam svima dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i zgradu institucija Bosne i Hercegovine. 

Također, želim vam se od srca zahvaliti odzivu za učešće na Konferenciji, vašoj spremnosti da budete dijelom naših napora u poboljšanju rada sa nacionalnim manjima, te sam uvjeren da će vaša iskustva koja ćemo imati priliku čuti, doprinjeti razumijevanju o mogućnostima zajedničke saradnje sa nacionalnim manjinama na regionalnoj osnovi.

Naročitu zahvalnost želim uputiti Visokom komesaru OSCE-a, gosp. Abdrakhmanovu, koji je s oduševljenjem prihvatio poziv za organizaciju i podršku održavanja regionalne Konferencije.  

Bosna i Hercegovina je oduvijek bila tipična višenacionalna i multikonfesionalna zajednica i upravo zbog te činjenice Ustav Bosne i Hercegovine, kao najviši pravno-politički akt predviđa direktnu primjenu međunarodnih dokumenata i to Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i Evropsku povelju za regionalne jezike i jezike manjina. Dakle, naša obaveza kao Ministarstva je da osiguramo da se ovi međunarodni ugovori primjenjuju na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Također, u cilju implementacije međunarodnih dokumenata, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je još 2003.godine usvojila je Zakon o zaštiti pripadnika prava nacionalnih manjina. Ovaj zakon, u svojim odredbama govori da se Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina neposredno primjenjuje i sastavni je dio pravnog sistema BiH i entiteta u BiH. Pri tome, želim reći da se zakon odnosi na 17 priznatih nacionalnih manjina.

Imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina složena država, svaki od dva entiteta, pa i neki od kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju normativno uređenu oblast po pitanju nacionalnih manjina, i danas ćemo imati priliku čuti koliko su propisi pomenutih nivoa vlasti u składu sa Zakonom kojeg je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će nas analiza zakonskih rješenja učvrstiti u namjeri da zajednički radimo, harmoniziramo, usavršavamo i dosljedno primjenjujemo zakonska rješenja.

Mi u Ministarstvu nismo zadovoljni sa stepenom imeplementacije zakona, pogotovo u dijelu koji se tiče zagarantovanih prava pripadnika nacionalnih manjina. Zbog toga smo sačinili dokument pod nazivom „Program za promociju prava manjina u Bosni i Hercegovini” koji ćete imati priliku čuti danas. Ovaj dokument, za čiju izradu i sadržaj smo dobili podršku kancelarije Visokog komesara za pitanje nacionalnih manjina, predstavlja našu programsku aktivnost, i isti treba razmatrati i usvojiti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. 

Vjerujem da će nam vaša isksustva, koja ćemo imati priliku čuti danas i sutra, dobro doći, te da ćemo dokument moći još doraditi. Jer, od razumijevanja stanja i postupanja sa nacionalnim manjinama u regionu zavisi i dobra praksa koju namjeravamo provoditi u Bosni i Hercegovini. 

U vezi sa iskustvima regiona, a pogotovo imajući u vidu činjenicu prisustva i podrške Visokog komesara za pitanje nacionalnih manjina, ja bih ovu Konferenciju okarakterisao kao priliku da se zajednički udružimo na osmišljavanju zajedničkog rada i djelovanja sa nacionalnim manjinama.  
Stoga, mislim da neću pogriješiti ako već sada kao jedan od mogućih zaključaka po završetku ove Konferencije sutra predložim formiranje zajedničke platforme ili mreže svih zemalja u regionu za rad sa nacionalnim manjinama. 

Neka ova Konferencija posluži kao mjesto koje će svoj kontinuitet naći i naredne godine u nekoj od zemalja čiji su predstavnici danas prisutni ovdje.  

Jer svi mi, kao zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji, moramo pokazati praktičnim primjerom da pitanje poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda u što nesumnjivo spada i pitanje zaštite nacionalnih manjina, svrstavamo u red najviših prioriteta. Mislim da ćemo takav primjer dati ako se zajednički, nesebično posvetimo zajedničkom radu sa nacionalnim manjinama u regionu.

I za kraj želim reći da vrijednost jednog društva se najbolje może vrednovati samo ako se sagleda odnos tog društva prema manjinskim skupinama. Od odnosa većine prema manjini zavisi stepen svijesti o značaju i vrijednostima demokratije kao fundamentalnog elementa svakog društva.

Još jednom se želim zahvaliti na odzivu i želim svima uspješan i plodonosan rad Konferencije.