Saopćenja

Hurtić – Al-Attiyah: Veze Bosne i Hercegovine i države Katar mogu postati još jače u mnogo oblasti

12.12.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić, primio je u posjetu novoimenovanog ambasadora države Katar u našoj zemlji, Nj.E. Meshaal bin Ali Al-Attiyaha.

Ministar Hurtić je predstavio projekte koji su u fokusu rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a koji bi mogli biti jaka spona sa državom Katar. Jedan od njih je prekvalifikacija povratnika iz grada Doboja u IT stručnjake, čiji je cilj ostanak naših ljudi u Bosni i Hercegovini. Jedan od rezultata projekta, pored prijenosa vještina i znanja koje nude eksperti, jeste i jača saradnja države Katar i Bosne i Hercegovine, kao i institucionalne saradnje grada Doboja sa ministarstvom. Ambasador Al-Attiyah izrazio je spremnost za svaki vid podrške potrebne za punu provedbu ovog projekta. Konkretizovani su i koraci na provedbi još jednog projekta, koji bi mogao zaživjeti već od proljeća, a koji uključuje stipendiranje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine. 

Ambasador Al-Attiyah naglasio je važnost reaktiviranja već postojećih sporazuma iz oblasti obrazovanja, u šta je, kako je kazao, već uključen i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Semir Halilović. Smatra da ima prostora za jaču ekonomsku povezanost i to putem različitih fondova, posebno za oblast turizma, ali i energetike, te brojna druga ulaganja. 
Bosni i Hercegovini je zaželio uspjeh na njenom putu ka Evropskoj Uniji. 

„To vaša zemlja zaslužuje, jer je otvorena i multietnična, te kao takva spada u red velikih evropskih i svjetskih porodica“, kazao je ambasador Al-Attiyah.