Saopćenja

Ministar Hurtić primio ambasadora Šošića i generalnog konzula Burića

31.10.2023

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, primio je danas u posjetu ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj, Bojana Šošića i generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj, Roberta Burića. Razgovarali su o njihovim predstojećim diplomatskim aktivnostima u ove dvije zemlje, sa kojima država Bosna i Hercegovina ima vrlo dobre odnose.

Ambasador Šošić je kazao da u Kraljevini Švedskoj živi oko 80.000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, i koji prema brojnosti spadaju u treću imigrantsku grupu u toj zemlji. Švedska i Bosna i Hercegovina imaju potpisan bilateralni Sporazum o dvojnom državljanstvu.

“Naši građani su u Švedskoj vrlo uspješni i dobro asimilirani, ali je problem što se mlađe generacije sve više odvajaju od kontakta sa domovinom”, kazao je ambasador Šošić, te dodao da je potrebno kvalitetnije raditi na konsolidaciji identiteta.

Ministar Hurtić je predstavio jučer potpisan Sporazum o prenosu znanja sa Švicarskom, te  je s tim u vezi, ambasadora Šošića i generalnog konzula Burića,  pozvao da učine slične napore sa zemljama u kojima će obavljati diplomatske dužnosti. 

“Važno je da diplomatski predstavnici države maksimalno rade za dobrobit države, te da njene vrijednosti promiču u svakom mogućem smislu, posebno kada su u pitanju ekonomska, ali i kulturna i turistička suradnja”, kazao je ministar Hurtić, istaknuvši važnost stalnog isticanja državnih obilježja prilikom zvaničnih posjeta.