Saopćenja

Hurtić: "Bosna i Hercegovina dobro upravlja migrantskom krizom, potrebne su nam vece nadleznosti"

19.9.2023


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić razgovarali su danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o planu tranzicije upravljanja migracijama na domaće vlasti.



Tranzicija predviđa postepeni prenos odgovornosti upravljanja privremenim prihvatnim centrima i pomoći migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama, uz planiranu podršku EU za jačanje kapaciteta vlasti u BiH za odgovor na migracijska kretanja.
Kako je kazao Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, važna stvar koja je u planu ove godine, jeste potraživanje 500 hiljada KM, za humanitarnu pomoć migrantima koji dolaze u našu zemlju. Kazao je kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, to već iskomuniciralo sa Evropskom Unijom. 



„Razgovarali smo i o nečemu o čemu se malo govori u BiH, a to je dolazak legalnih migranata koji žele raditi u našoj zemlji, zbog čega naši poslodavci imaju velike probleme, i o tome se malo govori. Mi trenutno imamo oko 4 hiljade dozvola za osobe koje dolaze raditi ovdje iz inostranstva, a radi se o zemljama, Indija, Nepal, Pakisatn ili neke druge bliskoistične zemlje. Problem je što se oni ovdje ne zadržavaju dugo, već preko granice odu u neke od zemalja Evropske Unije. To je gorući problem za naše poslodavce, jer ih se optužuje da krijumčare ljudima. Mislim da u tom kontektu BiH treba potpisati sporazume sa tim zemljama, kako bi se naša država mogla zaštiti, te osigurala da se ovi ljudi nakon okončanog posla u BiH, vrate u svoje matične zemlje. Gospodin Satler je spreman da nam pruži potpunu podršku. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, tu je da bude garanat za poštivanje ljudskih prava. S tim u vezi, očekujemo veću nadležnost u ovoj koordinaciji“, kazao je ministar Hurtić.