Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić prisustvovao Danu otvorenih vrata u Savezu organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – Sumero

15.6.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 15. juna 2023. godine, u Vogošći prisustvovao Danu otvorenih vrata u Savezu organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine – Sumero.

Tokom boravka u centru Sumero, ministar Hurtić je razgovarao sa osobama sa intelektualnim teškoćama, upoznao se sa problemima s kojima se susreću, ali i sa radom i aktivnostima Sumera i češke organizacije People in Need, koji nastoje podržati osobe sa invaliditetom pri zapošljavanju.



U svom obraćanju, ministar Hurtić je kazao da su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Savez Sumero dugogodišnji partneri, te pohvalio činjenicu da je Sumero članica evropske organizacije Inkluzija Evrope.

-Savez Sumero pomaže osobe sa intelektualnim invaliditetom, a usmjeren je i na ono jednako važno, a to je podrška njihovim porodicama. Područja djelovanja i ciljevi vašeg saveza su u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je vodilo proces pristupanja Bosne i Hercegovine jedinstvenoj UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom koja je za našu državu na snazi još od 2010. godine. Ministarstvo prati provođenje Konvencije što za cilj ima unapređenje i zaštitu svih prava osoba sa invaliditetom, kazao je ministar Hurtić.



Naglasio je da je posebno važno što se na današnjem događaju govori i o zapošljavanju, što će osobama sa invaliditetom omogućiti samostalan život i uključenost u lokalnu zajednicu. Samo aktivnim uključivanjem u lokalne zajednice, i našom zajedničkom podrškom, istakao je ministar, moguće je ostvariti inkluzivno društvu za osobe sa intelektualnim invaliditetom. 



Dodao je da kao državni ministar za ljudska prava i izbjeglice, u okviru svog mandata i nadležnosti intitucije koju predstavlja, zajedno sa svojim saradnicima, izražava spremnost za nastavak dalje uspješne saradnje sa Savezom Sumero.



Tokom današnje manifestacije, održana je i diskusija na temu „Put od deinstitucionalizacije do osnaživanja osoba sa invaliditetom“, ali i na temu „Zaposli me“, tokom koje su predstavljene životne priče mladih osoba sa invaliditetom koje uz podršku Sumera grade svoje živote i karijere.