Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić primio u posjetu predstavnike organizacije BH UK Network

12.5.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, primio je 12. maja 2023. godine u posjetu predstavnike zajednice bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji „BH UK Network“ Zdenku Besaru i Anesa Cerića. 

Kako je navedeno, posjeta je organizovana s ciljem upoznavanja nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini sa aktivnostima ove organizacije, koja je osnovana 1996. godine. 

Besara i Cerić su upoznali ministra Hurtića sa djelovanjem i radom BH UK Networka, navodeći da ova organizacija posjeduje vlastitu zgradu, simboličnog naziva “Bosanska kuća”. Istakli su da je, zbog širenja aktivnosti, u toku kupovina i opremanje većeg centra, a čije je otvaranje planirano u septembru ove godine. 

Ministar Hurtić je pozdravio aktivnosti ove organizacije, koja je postala prepoznatljiva u proteklih 27 godina, prije svega zbog pružanja pomoći bh. zajednici u Velikoj Britaniji i njenog povezivanja kroz različite aktivnosti sa domovinom. 

Obzirom na nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, naglasio je da će jačanje i unapređenje odnosa dijaspore sa domovinom, biti jedan od najvažnijih pravaca rada u narednom periodu.