Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa ambasadricom Švedske u našoj zemlji Johannom Strömquist

9.5.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se, 9. maja 2023. godine, sastao sa ambasadricom Švedske u našoj zemlji Johannom Strömquist.

Ministar Hurtić se zahvalio Švedskoj za sve projekte koji su posljednjih godina realizovani u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ali i generalno za podršku reformskim i integracijskim procesima, te zalaganju za proširenje EU. 

Ambasadorica Strömquist je istakla da je Švedska jedan od najvećih donatora u našoj zemlji, te da ova zemlja izdvaja 19 miliona eura godišnje za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ali i za unapređenje oblasti ljudskih prava, demokratije i pravosuđa. Naglasila je važnost Ministarstva za ljudska porava i izbjeglice u procesima koji slijede, ističući da su ljudska prava uvijek visoko na agendi Švedske, ali i da predstavljaju suštinu EU integracija. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o unapređenju položaja ranjivih grupa u našoj zemlji, slobodi medija i izražavanja, migracijama, radu novog saziva Vijeća ministara, ali i generalno o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Na sastanku je razgovarano i o bh. dijaspori u Švedskoj, koja je vrlo uspješna i dobro integrisana u ovoj zemlji, ali koja istovremeno razvija snažne odnose sa svojom domovinom.