Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić uručio grant sredstva Međureligijskom vijeću i Crvenom krstu/križu Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od 250.000 KM

4.5.2023


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 4. maja 2023. godine, uručio vaučere u vrijednosti odobrenih grant sredstava za 2023. godinu predstavnicima Međureligijskog vijeća i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.



Nakon održanog sastanka, ministar Hurtić je vaučer u vrijednosti od 150.000 KM uručio generalnom sekretaru Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine Rajku Laziću, dok je vaučer u vrijednosti do 100.000 KM uručen članu Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i predsjedniku Jevrejske općine Sarajevo Borisu Kožemjakinu.



Ministar Hurtić je kazao da se grantovi Međureligijskom vijeću i Društvu Crvenog krsta/križa dodjeljuju od potpisivanja sporazma ovih tijela sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine od 2008. godine, odnosno od 2000. godine.


-I Međureligijsko vijeće i Crveni krst/križ imaju veoma važnu ulogu u našem društvu i državi. Suština Međureligijskog vijeća jeste što sve veće vjerske zajednice u našoj zemlji participiraju u njegovom radu, a kroz svoj rad MRV zagova kulturu dijaloga, mir i multietnčnost. Također, zagovaraju i rade na sprečavanju napada na povratnike, propagiraju suživot i brojne druge aktivnosti koje provode zajedno sa Ministarstvom, a sve s ciljem stvaranja kvalitetnijeg ambijenta za život. Društvu Crvenog krsta/križa se daju sredstva za održivost, što je propisano i Zakonom. Duboko smo svjesni značaja Crvenog krsta/križa, koji, pored redovnih aktivnosti, reaguje u vanrednim situacijama poput poplava, migrantske krize i drugih pojava, kazao je ministar Hurtić.


Generalni sekretar Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić je izrazio zahvalnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za saradnju u prethodnom periodu, te spremnost da pomogne Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. 

Predstavnik Međureligijskog vijeća Bosni i Hercegovini Boris Kožemjakin se također zahvalio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, koje od 2008. godine prepoznaje značaj i ulogu Međureligijskog vijeća u građenju atmosfere povjerenja, atmosfere relaksiranja odnosa među različitim crkvama i vjerskim zajednicama, među vjernicima.