Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić prisustvovao uručivanju ključeva stanova za 24 korisnika u Mostaru

18.4.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 18. aprila 2023. godine, u Mostaru prisustvovao uručivanju ključeva stanova za 24 korisnika, koji su izgrađeni u okviru projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja-CEB II”


Današnjim useljavanjem korisnika u novoizgrađeni stambeni objekat sa 24 stambene jedinice u naselju Baffo, u gradu Mostaru, ukupno su osigurana stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 48 porodica u okviru dva podprojekta sa po 24 stambene jedinice.



-Ovaj projekat ima višestruku vrijednost i korist. Prvo, omogućavamo kvalitetnije uslove života za mnoge porodice. Drugo, u projekat su uključene brojne institucije - od nivoa države do opštine. Treće, projekat se provodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, što daje dodatnu težinu ovom projektu. Zato, ovaj projekat smatram jednim od najuspješnijih i najpozitivnijih poslije rata u našoj zemlji, kazao je ministar Hurtić, navodeći da će u narednom periodu raditi na potpunom zatvaranju kolektivnih i alternativnih centara. 

-Mi na tome već radimo i uvjeren sam da ćemo uspjeti. Prikupljamo potrebne podatke, tražimo podršku od nadležnih institucija, kako bi mogli raditi novi aranžman i konačno završiti ovu priču. Mislim da, 27 godina nakon rata, ova zemlja, njeni građani, a posebno oni građani, koji nažalost, još uvijek žive u teškim uslovima, zaslužuju da Bosna i Hercegovina, koja teži da bude moderna evropska zemlja, konačno zatvori sve kolektivne centre, poručio je minister Hurtić. 


Objekti u gradu Mostaru izgrađeni su sredstvima kredita Razvojne banke Vijeća Europe CEB i uz učešće grada Mostara putem obezbjeđenja lokacije za izgradnju, potrebne infrastrukture, dozvola i saglasnosti. Ukupna vrijednost radova na dva podprojekta u Mostaru iznosila je 2.537.559,20 KM s PDV-om, odnosno 2.168.854,02 KM bez PDV-a kreditnih sredstava. 

Do aprila 2023. godine završeni su radovi na izgradnji zgrada u okviru 38 podprojekata u okviru kojih je obezbjeđeno 1046 stanova (stambenih jedinica) u BiH i useljen isti broj korisničkih porodica.



Projekt CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ biti će implementiran u 46 gradova i općina u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe. Prema ažuriranim planovima implementatora,  biti će realizovano 68 podprojekata (stambenih zgrada) u okviru kojih će biti izgrađeno cca (2059) stanova (stambenih jedinica), po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja i djelimično u okviru institucionalnih centara za smještaj, za smještaj porodica koje su obuhvaćene na 104-registrovane lokacije kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH.



Implementatori projekta CEB II u BiH su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske, te Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH u saradnji sa kantonalnim i opštinskim/ gradskim vlastima. Sredstva za tehničku pomoć za realizaciju projekta osigurao je Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i bilateralni donatori CEB banke: vlade Norveške, Španije, Italije i Slovačke“