Saopćenja

Obilježen Međunarodni dan Roma

6.4.2023

U Plavoj sali zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, danas je upriličeno obilježavanje 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, te organizovan okrugli sto na temu: „Izazovi i problemi u provođenju obrazovnih politika usmjerenih prema Romima i Romkinjama u Bosni i Hercegovini“.

Kako je rečeno, ovaj dan se obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu iz 1971. godine, kada su predstavnici Roma iz 25 zemalja osnovali Romsku uniju. Bio je to jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma. 

Na ovom događaju, prisutnima su se obratili ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, šef Misije OSCE-a Brian Aggeler, šefica ureda Vijeća Evrope Bojana Urumova, član Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Dervo Sejdić i u ime Delegacije EU Alessandro De Giacomo.

Ministar Sevlid Hurtić je kazao da Ministarstvo daje veliki doprinos u angažiranju da se Romi što više uključe u sistem obrazovanja. Naveo je da, pored sistema obrazovanja, ulažu napore i da Romi budu u sistemu zdravstvenog osiguranja, te stambenog zbrinjavanja.

-Obrazovanje je ključ budućnosti. Ne želim tu djecu da gledam na ulici. Želim da ta djeca završe osnovno i srednje obrazovanje i fakultet – naveo je ministar Hurtić.

Dodao je da su mnogi Romi završili fakultet, što je dokaz da se može učiti i živjeti od svog rada. Kazao je da će ove godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvojiti dva miliona KM za romsku populaciju.

U fokusu današnjeg skupa i ovog važnog dana bilo je – obrazovanje, kao temelj svakog uspješnog, naprednog i modernog društva. 

Na okruglom stolu je bilo govora o izazovima i problemima u provođenju obrazovnih politika usmjerenih prema Romkinjama i Romima u našoj zemlji, ukazano na važnost obrazovanja, ali i predstavljeni primjeri dobre prakse. U okviru programa, kojeg je moderirala pomoćnica ministra Saliha Đuderija, o važnosti obrazovanja su govorile mlade Romkinje, a svoja iskustva su podijelili i predstavnici romskog nevladinog sektora i nadležnih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini.