Saopćenja

Saopštenje: Djeca i mladi u BiH i Vijeće za djecu BiH

7.3.2023

Na opšte zadovoljstvo, Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine je danas održalo zajedničku sjednicu sa predstavnicima djece i mladih u BiH.  Zajednička sjednica je bila organizovana sa ciljem unapređenja ostvarivanja dječijih prava u Bosni i Hercegovini i razmjena iskustva i informacija među profesionalcima i djecom i mladima. Pored predstavnika djece i mladih u BiH sjednici je prisustvovao i direktor udruženja „Nova generacija“ koji je prezentovao rad savjetodavne linije „Plavi telefon“.

Na samoj sjednici, između ostalog, u ime djece i mladih u BiH  Bobana Popović je predsjednici Vijeća za djecu BiH, gospođi Salihi Đuderiji,  predala Inicijativu djece i mladih u BiH za podršku Savjetodavnoj liniji „Plavi telefon“ , a Najda Hajdarević Inicijativu djece i mladih u BiH za uključivanje u redovne konsultacije sa Vijećem za djecu BiH. Vijeće za djecu BiH se obavezalo da će djelovati po zaprimljenim inicijativama. 

Jedan od bitnih zaključaka današnje sjednice jeste da je potrebno da djeca i mladi imaju priliku donosiocima odluka da prezentuju svoja istraživanja, probleme sa kojima se susreću radi promjena koje se tiču poboljšanja života mladih.