Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić učestvovat će u radu 67. sjednice Komisije za status žena UN-a u New Yorku

6.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, učestvovat će u radu 67. sjednice Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN), koja počinje danas, 6. marta 2023. godine, u New Yorku. 

Centralna tema ovogodišnje sjednice visokog nivoa, na kojoj će učestvovati više od 200 resornih ministara, državnih sekretara, drugih predstavnika država, ali i  predstavnika nacionalnih komiteta, instituta i međunarodnih organizacija, bit će „Inovacije i tehnološke promjene te obrazovanje u digitalnom dobu radi postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i djevojčica”.

Ministar Hurtić će u okviru zasjedanja prezentovani izjavu Bosne i Hercegovine o ovoj važnoj temi, uz naglasak na postignuća Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine i prioritete naše zemlje u narednom periodu u ovoj oblasti. 

Na marginama ovog važnog događaja, ministar Hurtić će održati niz sastanaka sa zvaničnicima UN-a i predstavnicima drugih država, te učestvovati na drugim događajima koji su organizovani povodom sjednice Komisije za status žena UN-a.