Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić se sastao sa koordinatoricom UN-a Ingrid Macdonald

14.2.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 14. februara 2023. godine, sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini (BiH) Ingrid Macdonald, razgovarao o brojnim zajedničkim realizovanim projektima i planovima i aktivnostima ministarstva u narednom periodu.

Ministar Hurtić je naglasio da će ovo ministarstvo veliku pažnju u narednom periodu posvetiti izradi „Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini“, koji je jedan od najvažnijih izvještaja koje naša država podnosi Vijeću za ljudska prava UN-a. Također, naveo je da su za narednu godinu predviđene izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, kako bi se poboljšao pravni okvir u kontekstu slobode izražavanja i branitelja ljudskih prava.

Rezidentna koordinatorica Macdonald je podsjetila da Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini imaju 19 agencija i fondova, koji su prisutni i djeluju na osnovu sporazuma sa Vijećem ministara BiH, a koji traje do 2025. godine. Naglasila je da su Ujedinjene nacije do kraja 2021. godine kroz implementirane projekte došle do zajedničke realizacije sredstava u iznosu od preko 121 milion američkih dolara.

Obzirom da se ove godine obilježava 75. godišnjica od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, sagovornici su razgovarali o mogućnostima zajedničkog obilježavanja značajne godišnjice krajem godine. 

Također, na sastanku je razgovarano i o zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana žena, ali i drugim aktivnostima koje će doprinijeti unapređenju zakonodavstva vezanog za zaštitu od rodno zasnovanog nasilja, posebno nasilja u porodici.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Lucie Gagne, koja je govorila o realizaciji značajnih projekata u našoj zemlji, dodajući da će ova organizacija nastaviti da usko sarađuje sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.