Saopćenja

Ministar Lučić u Brčko distriktu

14.4.2021

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić razgovarao je u Brčkom sa  gradonačelnikom  Esedom Kadrićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem. Tema razgovora bila je implementacija projekta „Zatvaranje kolektivnih i alternativnih centara CEB2“ koji je namijenjen rješavanju stambenih pitanja izbjeglih i raseljenih osoba. 

Vrijednost projekta  je 1,4 miliona evra, a riječ je o kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope koja je neophodno  što prije  učiniti
operativnim. Projektom CEB2 u Brčkom obuhvaćen je veliki broj romskih porodica koji  će na ovaj način dobiti  krov nad glavom. 

Na sastanku se razgovoralo i o drugim projektima za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica koji se zajednički relaizuju udruženim sredstvima. Ministar Lučić upoznao je zvaničnike Brčko distrikta i sa planiranim EU projektom koje će implementirati Ministarstvo,  a čiji cilj je mapiranje potreba lokalnog  stanovništva koje nema  riješeno stambeno pitanje. Na osnovu ovog projekta Ministarstvo za ljudska prava i  izbjeglice će kandidovati zahtjev za sredstva za rješavanje ove problematike.