Saopćenja

Sapna: Stanovi za 18 porodica

13.4.2021
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić prisustvovao  je  svečanom  uručenju ključeva za novoizgrađene stanove za 18 korisničkih porodica.

Vrijednost  projekta je više od 1,3 miliona KM. Stambeni objekat izgrađen je po najvišim EU standardima u okviru projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja - CEB 2.

Useljenjem ovog novoizgrađenog objekta, postojeći kolektivni centar u Sapni je zatvoren, a korisnici kolektivnog centra sz konačno nakon 26 godina od završetka ratnih sukoba dobili bolje i kvalitetnije uslove za život što i jeste  glavni cilj CEB 2 projekta.

Projektom  CEB 2 planirano je stambeno zbrinjavanje oko  7200 korisnika u BiH iz kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

Projekt CEB 2 se implementira u 45 gradova i opština u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope namjenjenim za zatvaranje 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja. Planirana je izgradnja ili rekonstrukcija 2465 stanova neprofitnog socijalnog stanovanja u 82 zgrade i objekta. Svi korisnici CEB 2 projekta će novoizgrađene/obnovljene stambene jedinice koristiti po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja.

Tokom 2021. godine na području BiH planiran je završetak radova na izgradnji novih zgrada u okviru kojih će biti obezbijeđeno oko 500 stambenih jedinica za isto toliko porodica.