Saopćenja

Završna konferencija Regionalnog stambenog programa

28.11.2023

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije u Sarajevu 29.11.2023. godine organiziraju Završnu konferenciju Regionalnog stambenog programa (RSP), projekta kojeg su posljednjih 10 godina skupa provodili.

RSP je rezultat zajedničkog nastojanja institucija sve četiri zemlje sa ciljem da sveobuhvatno doprinesemo okončanju dugotrajne raseljeničke situacije preostale kao posljedica 1990-tih godina na području bivše Jugoslavije.

U okviru RSP-a, više od 11.300 korisničkih porodica ili blizu 36.000 osoba u četiri partnerske zemlje je dobilo sigurne domove, čime je okončano njihovo dugotrajno raseljenje. Time je period neizvjesnosti  i čekanja na ostvarivanje osnovnog ljudskog prava, prava na dom i njegovo mirno uživanje, konačno ostao iza njih.
RSP je jedinstven postkonfliktni program obnove koji zahvaljujući političkoj odlučnosti i odgovornosti demonstriranoj od strane predstavnika naših zemalja, može služiti kao model za rješavanje nekih drugih raseljeničkih situacija.

Međunarodna zajednica je RSP pomogla sa 294 miliona eura. Od tog iznosa, 238 miliona eura obezbijedila je Evropska unija, a 56 miliona eura bilateralni donatori kao što su SAD, Njemačka, Norveška, Švicarska, Turska i Italija, kao i nekoliko drugih donatora.