Saopćenja

Hurtić: Zaštitimo djecu od svake vrste nasilja, jer ono ostavlja trajne ožiljke

20.11.2023

U povodu 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić, učestvovao je danas u radu konferencije pod nazivom “Djeca preuzimaju parlament”. 

Organizator konferencije su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i UNICEF Bosna i Hercegovina. 

S obzirom da su u radu konferencije učestvovala i djeca, ministar Hurtić je iskoristio priliku da im čestita ovaj dan, uz poruku da uvijek slijede principe na kojima počiva zaštita ljudskih prava. Poručio im je i da budnim okom prate kako rade političari, te da ih stalno podsjećaju na nedosljednosti u radu. 

Izrazio je i iskrenu zabrinutosti zbog nasilja sa kojima se susreću djeca u svijetu. 
“Ne možemo danas da ne pomenemo stradanje i patnju djece u Gazi, Ukrajini, Siriji i drugim ratištima u svijetu. Koristim ovu priliku da izrazim bezrezervnu podršku svim naporima da se zaštite djeca i u ovim najtežim situacijama”, izjavio je ministar Hurtić. 

Podsjetio je na brojne slučajeve u Bosni i Hercegovini u kojima su se djeca, nažalost, našla s obje strane kruga nasilja, kao počinici i kao žrtve vršnjačkog nasilja. 
“Djeca su svjedoci i žrtve porodičnog nasilja i najokrutnijih femicida u našem društvu, što je u njima dodatno potaklo osjećaj nesigurnosti i ranjivosti. Djeca su suočena i sa drugim oblicima i vrstama nasilja u različitim sferama društvenog života, ali i na internetu”, kazao je Hurtić. 

U svom je obraćanju zaključio da je potrebno stalno unaprijeđivati zakonodavstvo čiji dugoročni cilj treba biti bolji položaj djece u društvu.