Saopćenja

Hurtić – Delmas: Otvoren prostor za nekoliko važnih projekata u oblasti zaštite ljudskih prava

20.11.2023

U posjeti kod ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlida Hurtića, danas je boravio ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Francois Delmas. 
Razgovarali su o načinima unaprijeđenja saradnje ministarstva i ambasade, posebno u pogledu podataka o bosanskohercegovačkim državljanima koji žive u toj zemlji. 
Otvorili su i važnu temu oko zatvaranja kolektivnih centara, putem programa CEB II i RSP, za šta je ministar Hurtić već pokrenuo inicijativu podizanja kredita kojim bi se trajno riješilo stambeno pitanje za 4000 porodica u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je i veliku pažnju koje ministarstvo posvećuje zbrinjavanju migranata koji prolaze kroz našu zemlju. 

Ambasador Delmas je kazao kako njegova zemlja budno prati napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu, te je pružio podršku pri izgradnji vladavine prava.
„Ja sam legalista i poštujem zakone ove zemlje. Smatram se građaninom zemlje koja se nalazi u srcu Evrope i kao takav želim vidjeti ovu zemlju u NATO-u i Evropskoj uniji“, kazao je ministar Hurtić. 

Ambasador Delmas je izrazio žaljenje zbog slučajeva nasilništva nad ženama i femicida koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, ministar Hurtić je ambasadoru Delmas predložio saradnju na projektu izgradnje više sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini.